Hallands Nyheter

MP värnar inte om de svenska bönderna

MILJÖ. Sverige ser den värsta torkan på nästan 30 år. Men regeringen med MP i spetsen slår tomma slag i luften.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 13/6. Inte sedan 1992 har torkan slagit så hårt mot Sveriges lantbrukar­e och djurbönder. En tredjedel av vårsäden har redan torkat bort enligt LRF. Över hela landet har boskapens naturbete torkat ut och bönderna tvingas skicka de fullt dugliga djuren till slakt i brist på foder. Och om efterfråga­n på det svenska köttet förblir på samma nivå går den ökade slakten till intet. De som inte gör detta tvingas mata djuren med dyrt importerat foder, vilket leder till ytterligar­e ekonomisk förlust.

VI HAR ALL anledning att vara mäkta stolta över våra svenska bönder. Vi har världens bästa djuromsorg, ett otroligt rent lantbruk och låg antibiotik­aanvändnin­g. I dessa tider av torka blir det dock extra tydligt hur hårt ansatta våra bönder är. Redan idag har de en låg lönsamhet på grund av höga skatter, hårda regelverk och höga kostnader för arbetskraf­t. Detta gör att de ständigt lever på marginalen och inte kan konkurrera på samma villkor som övriga EU. Att Sveriges bönder som producerar världens bästa mat ska ha EU:S högsta skatter på produktion är därför helt orimligt. Ska vi ha ett hårt regelverk kan vi inte samtidigt straffa med höga skatter på den miljövänli­ga mat som våra bönder tar ansvar för, från jord till bord.

REGERINGEN HAR NU meddelat att krisstöd ska sökas och delas ut från EU för att mildra krisen. Med krisstöd räcker inte långt när regeringen med Miljöparti­et i spetsen ständigt sätter krokben för Sveriges bönder. Djurfoder fraktas inte på skattesubv­entionerad­e elcyklar men ändå höjs dieselskat­ten ständigt, istället för att behållas på befintliga nivåer tills andra alternativ kan subvention­eras. Isabella Lövin tycker tydligen det är rimligt att köra en stor miljöbov till pickup om man fraktar ”Väldigt, väldigt tunga stenar”, som hon beskrev sin man göra i sitt yrke. Så varför ska Sveriges bönder bli straffbesk­attade för att de fraktar livsviktig mat till det svenska folket?

REGERINGEN VILL DESSUTOM att Sveriges självförsö­rjning av livsmedel ska gå från 50 % till 80 %, samtidigt som ekojordbru­ket ska öka till 40 %. Detta går inte ihop över huvud taget. Ekologiskt jordbruk är mindre effektivt än vanligt då det genererar mindre mat. Därför blir den samlade miljöpåver­kan för det ekologiska jordbruket för samma mängd mat inte mindre, utan tvärtom. Samtidig skulle det ekologiska jordbruket leda till högre livsmedels­priser med tio procent, vilket skulle göra de svenska produktern­a än mindre konkurrens­kraftiga.

MILJÖPARTI­ET UTMÄRKER SIG här ännu en gång som ett parti för storstadsh­ipstern. Det spelar ingen roll hur självförsö­rjande Sverige är om inte konsumente­n vill köpa svenskt kött och korn. Det spelar ingen roll hur självförsö­rjande Sverige är om våra bönder inte kan producera den mängd som redan görs utan att gå i konkurs. Morot, inte piska, är rätt väg till en klimatsmar­tare matprodukt­ion, då branschen redan tvingats på knä av den rödgröna regeringen. Det rödgröna mantrat mässar på: skatta allt, oavsett om det gynnar Sverige.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden