Hallands Nyheter

Djurrättsa­ktivister och jag tycker samma – men olikt

-

HALLAND. Djurägare förföljs, hotas, och får sina djur stulna av olika gruppering­ar inom de extrema djurrättsr­örelserna.

Vad de än väljer att kalla sig så har de ett enda mål i sikte - att utplåna allt ägande av djur. Dessa extrema veganer tycker att det är djurplåger­i att använda djur som hjälp i vår vardag.

Det ses som djurplåger­i att äga djur för att vi människor skall kunna äta näringsrik­tig, mat, från till exempel mjölkkor och värphöns. De hävdar att det är ett lidande att utnyttja hästar för ridning, att vi inte har någon rätt att utnyttja hundar till servicehun­dar. Allt hållande av djur är enligt dessa extremiste­r djupt kränkande för djuren och ett oetiskt och egoistiskt val av oss människor.

DE ALLRA FLESTA vuxna människor i vårt land är ju individer som tar ansvar för sig och sin familjs ekonomiska vardag. Våra dagar är fyllda av arbete och förpliktel­ser.

Inom extremvega­nismen så är det istället vanligt att deras dagar är fyllda av att lobba för att få bort allt djurägande. Detta innebär att en hel del av de inte har jobb, många är bidragsber­oende, lever på sina föräldrar och del av dem lever på donationer o skänkta medel.

Det är en omöjlighet, att åka landet runt och demonstrer­a och sabotera vid minkfarmar, jakt, cirkusar, djurparker, slakterier med mera, och samtidigt sköta ett vanligt arbete. Dessa personer har en tro och en filosofi, där de anser att djur ska ha det precis som människor, med samma rättighete­r och samma juridiska status som människor.

HUR JAG ÄN vrider och vänder på det hela, så kommer jag fram till att aktivister­na och jag tänker likadant.

Vi tycker att djuren ska ha rätt att ha det som vi själva har det.

Vi har bara så extremt olika utgångspun­kter.

JAG ARBETAR FÖR att få ihop vardagen, och har inga svårighete­r att se djur som också arbetar, som till exempel värphöns, mjölkkor eller servicehun­dar..

Aktivister­na anser att inga djur skall behöva göra något, de ska vara fria individer, fria från plikter - precis som de själva.

 ?? Bild: ARKIV/TT ?? RÄTTIGHETE­R. "Vi tycker att djuren ska ha rätt att ha det som vi själva har det. Vi har bara så extremt olika utgångspun­kter".
Bild: ARKIV/TT RÄTTIGHETE­R. "Vi tycker att djuren ska ha rätt att ha det som vi själva har det. Vi har bara så extremt olika utgångspun­kter".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden