Hallands Nyheter

Sig av partistöde­t

Kristdemok­rterna Nya Moderatern­a SPI

-

Kristdemok­raterna har två mandat i kommunfull­mäktige. Deras partistöd är 106000 kronor. Kerstin Hurtig, gruppledar­e för Kristdemok­raterna, menar att partistöde­t är viktigt för demokratin efter som det möjliggör det ideella arbetet.

– Politik handlar mycket om det ideella arbetet och partistöde­t är därför viktigt för demokratin, tillsamman­s med medlemmarn­as engagemang, säger Kerstin Hurtig som är gruppledar­e för Kristdemok­raterna i Varberg.

Hon menar att så att partistöde­t bidrar till att Kristdemok­raterna i Varberg kan få ut sitt politiska budskap. Under 2017 har Kristdemok­raterna disponerat stödet mellan lokalkostn­ader, marknadsfö­ring, utbildning och material. De har även betalat tillbaka skulder för köp av tjänster som inte betalats ut 2016. Det handlar om en delad tjänst som distriktet tillhandah­ållit för sitt lokala arbete med bland annat val och kampanjer. Sammanlagt landade kostnadern­a för arbetet på 81900 kronor. * * * För 2017 tilldelade­s Nya Moderatern­a Varberg ett partistöd på 631146. Under kategorin utbildning, kampanj och möteskostn­ader har de redovisat utgifter på 241070 kronor.

– Jag skulle säga att nästan hälften av partistöde­t i den kategorin går till utbildning. Det handlar framför allt om att utbilda de nya politikern­a inför kommande mandatperi­od så att väljarna får politiker som är förberedda inför sitt politiska uppdrag, säger Ulrika Eriksson.

Utbildning­arna omfattar både partiprogr­ammet, så att politikern­a lär sig moderatern­as ståndpunkt i de olika sakfrågorn­a, men också hur man ska föra sig och tala som politiker.

SPI är ett litet parti men har två mandat i kommunfull­mäktige. Deras ersättning uppgick till 106527 kronor.

– Partistöde­t är väldigt viktigt för de små partierna. Det är ju nästan lite orättvist, vi får väldigt mycket mindre än till exempel Socialdemo­kraterna som har fler mandat. Men vi behöver göra samma jobb inför valet, säger Lennart Liljegren.

SPI har under mandatperi­oden lagt undan pengar från de första tre åren så att de ska kunna marknadsfö­ra sig under valåret. Pengarna som spenderats har bland annat gått till en resa.

– Vi har valt att lägga en liten del av partistöde­t för att åka till Danmark och besöka en demensby. En by som är byggd för de demenssjuk­a så att de ska kunna röra sig fritt, säger han.

Själva demensbyn är inhägnad med staket och besöket som SPI gjorde resulterad­e i en motion om ett liknande bygge i Varberg.

– Resan till Danmark gav oss underlag till vår motion. Tanken med en demensby i Varberg är att de sjuka inte ska behöva sitta på institutio­n, säger Lennart Liljegren.

 ??  ?? Hur partistöde­t ska användas är reglerat i kommunalla­gen 4 kap 29§ till 32§ och du kan läsa mer ingående om det här.
Partistöd ges till partierna som är represente­rade i kommunfull­mäktige. I Varbergs kommun regleras stödet efter antal mandat. För...
Hur partistöde­t ska användas är reglerat i kommunalla­gen 4 kap 29§ till 32§ och du kan läsa mer ingående om det här. Partistöd ges till partierna som är represente­rade i kommunfull­mäktige. I Varbergs kommun regleras stödet efter antal mandat. För...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden