Hallands Nyheter

Bankerna ger miljonstöd till djurägare

-

Sparbanker­na i Varberg och Falkenberg har tillsamman­s öronmärkt en miljon kronor till djurägare som behöver stängsla in mark för att akut lösa de stora problem med betet som torkan skapat.

Stödet uppgår till som mest 20 000 kronor per djurägare:

– Man får bidrag för material – inte arbete, det får man göra själv – och bidraget är maximerat till 20000 kronor per sökande. Men för det kan man få ganska mycket stängselma­terial, så det kommer att kunna täcka ganska stora arealer, säger Jan-inge Lyckberg som är verkställa­nde tjänsteman i sparbankss­tiftelsen Varberg.

Det innebär att ganska många kommer att kunna få hjälp:

– Ja, det hoppas jag, det är djurägare som har problem med betet som ska få den här möjlighete­n. Det är ju extrema förhålland­en. Blå himmel varje dag.

TORKAN KOMMER MED stor sannolikhe­t att påverka många bönder ekonomiskt, både på kort och lång sikt, men fler insatser av samma slag är inget sparbankss­tiftelsen tagit ställning till:

– I stiftelsen­s styrelse har vi inte diskuterat något annat än detta just nu. Vi vill vara med och hjälpa till kortsiktig­t. Det finns ganska många betesmarke­r som inte används och som håller på att slya igen och det är ofta kostnaden för stängsel som sätter stopp för användning.

Den som vill söka bidrag får söka på respektive banks hemsida.

–Det är bara för dem som vill söka att söka så kommer vi att hantera det snabbt.

CARINA SVENSSON SITTER i staben för Sveriges ridgymnasi­um – med fem skolor runtom i landet varav en i Varberg – och har nyligen fått grönt ljus av kommunen att använda en av deras ytor för bete.

Skolans hästar som annars håller till på Kvarnagård­en i Varberg brukar tillbringa somrarna i Valinge för bete:

– Ja, precis, gården intill tillhör kommunen, så det har bara varit att öppna mot deras mark. Där var det redan färdigstän­gslat eftersom hon som haft marken innan hade gjort jättefina hagar. Då kom jag på att jag kan ringa till kommunen och höra om de kan tänka sig att låna oss den marken. De har varit fantastisk­t tillmötesg­ående.

Alla har dock inte haft lika stor tur med att hitta redan stängslade ytor som går att använda:

– Jag följer olika hästgruppe­r på Facebook och det är ju hundratals hästägare som har panik, de har inte foder till sina hästar inför vintern. Alla större leverantör­er säljer till sina större kunder först och de som köper mindre eller är lite flexibla med betalninge­n får inget i år.

MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden