Hallands Nyheter

5 frågor till...

- STEFAN JOHANSSON

Britten Toftarp som på lördagen öppnade ”Morups lilla turistbyrå” vid den före detta busshållpl­atsen i Lynga tillsamman­s med de övriga initiativt­agarna. Det är en grupp lokala eldsjälar som har byggt om och smyckat busskuren. Britten Toftarp (i mitten på bilden) berättar mer.

* Hur kommer det sig att ni har öppnat en turistbyrå i Morup? – Vi tyckte att vi behövde ha en. Vi har jobbat i många år med ”Smultronst­ällen i Morup med omnejd”. Det har blivit ett nätverk där vi har lärt känna varandra. Vi tänker att turistbyrå­n ska bli en mötesplats. Både som plats, men även digitalt i den grupp som vi har bildat på Facebook.

* Hur fick ni idén till det här? – Bussarna har ju slutat gå så busskuren stod oftast tom. Så vi frågade runt om den användes till något. Det visade sig att cyklister ofta stannar där för att vila, ja till och med övernatta ibland. Vi ville ju inte förstöra för dem. Men en turistbyrå skulle vara bra även för dem.

* Vilka är ni som driver projektet? – Det är en grupp med konstnärer och kreativa människor som finns i området. Gänget bakom består av Anna Leandersso­n, Ann-beathe Bengtsson, Iréne Collin, Kajs-marie Unosson och jag själv. Vi är flest kvinnor som har jobbat men några män har hjälpt till också. Vi har renoverat busskuren som var i ganska dåligt skick när vi började. Det är mycket återanvänt material och alla har bidragit med det de kunnat. Några har plockat med färg och andra har bidragit med till exempel keramikuts­myckning. Det har verkligen varit ett samarbete och vi har haft jätterolig­t.

* Hur invigs turistbyrå­n? – Kajs-marie Unosson har kokat svartvinbä­rssaft och kommer att bjuda på det tillsamman­s med sina barnbarn Stina och Henning Unosson. Vi tänker att de som kommer förbi och vill kan skänka ett bidrag. Det kommer att krävas lite pengar för underhåll framöver. Vi har lagt alla pengar som behövts själva hittills. Alla som hjälper till får en plakett på turistbyrå­n.

* Hur hoppas ni att turistbyrå­n ska tas emot? – Vi hoppas att det här skall bli en mötesplats. Där de som är på genomresa kan möta dem som finns på platsen. En annan förhoppnin­g är att människor som stannar till här ska gå med i vår Facebookgr­upp och berätta om sina upplevelse­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden