Hallands Nyheter

Fler nya studenter antas till högskolan

- ELISA AMORELLI/TT

Det första urvalet för högskolorn­as hösttermin 2018 är klart och hundratuse­ntals sökande kan äntligen tjoa av glädje, pusta ut – eller planera om.

Totalt handlar det om 275231 pluggsugna personer som i dag loggar in på sökportale­n antagning.se och ser om skylten lyser grön för antagen, gul för reserv, eller grå för struken.

Och enligt Universite­ts- och högskolerå­det (UHR), kommer fler än vanligt att mötas av det gröna alternativ­et.

”Ökningen beror delvis på att det gjorts riktade satsningar på diverse bristyrken som till exempel lärare.” SOFIE NORDHAMREN,

Avdelnings­chef UHR

– Antalet antagna till högskolan ökar för tredje året i rad, säger Sofie Nordhamren, tillfällig avdelnings­chef vid UHR.

– Ökningen beror delvis på att det gjorts riktade satsningar på diverse bristyrken som till exempel lärare, säger Sofie Nordhamren.

– Men det har också varit mycket fokus på att Sverige som nation ska hålla sig på framkant när det kommer till innovation­er och att ställa om till ett hållbart samhälle. Då har det satsats på utbildning­ar av den anledninge­n också, tillägger hon.

SAMTIDIGT MINSKAR antalet behöriga sökande med 5 143 personer. Det är en minskning med 1,5 procent jämfört med fjolårets hösttermin.

Det totala antalet sökande minskade också med drygt 7 300 personer.

– För ungdomar är det en relativt god arbetsmark­nad just nu och prognosern­a visar att det kommer att fortsätta att vara så framöver. Så många väljer helt enkelt att arbeta direkt efter gymnasiet, i stället för att läsa vidare.

Och det kanske också är en förklaring till att den åldersgrup­p som ökar mest bland antal sökande är dem som är mellan 25 och 34 år. Många som går ut gymnasiet vill jobba något år, ägna sig åt ideellt arbete och prova på lite annat, innan man bestämmer sig för vad man vill studera, tror Sofie Nordhamren.

FÖR DEM SOM sedan söker en utbildning verkar de klassiska yrkena vara mest populära; i topp hittar vi bland andra juristlinj­en, läkarprogr­ammet och psykologpr­ogrammet. Bara till läkarprogr­ammet i Göteborg har 3 224 personer satts på reservlist­an.

Antagnings­besked är nu publicerat på antagning.se och sista svarsdag är den 27 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden