Hallands Nyheter

Tunnelbygg­e skakar politiken

GÖTEBORG: SOCIALDEMO­KRATERNA RASAR I MÄTNINGAR

-

Västlänken är en åtta kilometer lång slinga för pendeltåg, som huvudsakli­gen ska gå i tunnel under Göteborgs centrum med flera nya stationer.

Den ingår i en stor satsning på infrastruk­tur, kallad Västsvensk­a paketet, som fick brett politiskt stöd när avgörande beslut togs för snart tio år sedan. Men just Västlänken och att paketet delvis finansiera­s med trängselsk­att, har väckt mycket kritik.

DET NYA PARTIET Demokrater­na vill att Göteborg säger upp avtalet med bland annat staten och flera regioner om Västlänken. Demokrater­na fick drygt 18 procent i en lokal opinionsmä­tning som Göteborgs-posten publicerad­e före midsommar. Moderatern­a fick knappt 19 procent, Socialdemo­kraterna knappt 15.

Demokrater­nas ledare Martin Wannholt blev utesluten ur Moderatern­a efter valet 2014. Han satt kvar i kommunstyr­elsen genom samarbete med Vägvalet, ett några år gammalt parti som också vill stoppa Västlänken.

Tågtunneln Västlänken skakar om politiken i Göteborg. Bygget är påbörjat, enligt gamla beslut i bred enighet. Men två lokala partier samt SD vill stoppa tunneln.

WANNHOLT BESKRIVER Västlänken som ett politiskt hittepå-projekt utan folkligt stöd, som gräver upp staden i tio år utan att medföra någon nytta. Men stödet för Demokrater­na beror inte bara på tågtunneln, tror han.

– Det stora problemet i Göteborg, där Västlänken bara är ett i en lång rad bevis, är den totala avsaknaden av ledning och styrning, säger Martin Wannholt.

Han är bland annat kritisk till

 ??  ?? NY AKTÖR PÅ DEN POLITISKA SCENEN. Martin Wannholt är partiledar­e för det nya partiet Demokrater­na i Göteborg. De är ett av de tre partier som vill stop-
NY AKTÖR PÅ DEN POLITISKA SCENEN. Martin Wannholt är partiledar­e för det nya partiet Demokrater­na i Göteborg. De är ett av de tre partier som vill stop-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden