Hallands Nyheter

Nog önskar man sig ett riktigt gott hälsoråd

-

Tillvaron är en jädrans massa råd. Om hur man ska överleva, bli uråldrig, bevara hälsan. Häromdagen läste jag om en stressexpe­rt som ansåg att vi ska ge tusan i att försöka vara vänner med alla vi möter; det tar för mycket kraft, en anpassning till andras önskemål, inte nyttigt för hälsan.

JAG VET INTE. Jag brukar i alla fall inte anstränga mig för att bli vän med telefonför­säljare. Ibland snäsig, avspisande, kall i tonen. Det slutar i regel med dåligt samvete. Nu var det dags igen. Ett okänt nummer i displayen. – Ja, svarade jag. – Jag söker en vuxen i hushållet, sa mannen i telefonen. Jag fräste irriterat: – Det var en underlig formulerin­g. Någon vuxen. Jag är vuxen. Vad gäller det?

– Jo, jag ringer från tidningen ”Bamse för de yngsta”. Ni har inte förnyat prenumerat­ionen, och vi ville höra varför. Jag skärpte mig. – Bamse!? Då måste man ju vara snäll, sa jag.

JAG FÖRKLARADE STILLSAMT att jag hade prenumerer­at på ”Bamse för de yngsta” som en present till min dotterdott­er Iris. Jag hade avslutat den eftersom det var dags för henne att övergå till den ordinarie tidningen ”Bamse”, vilken jag numera prenumerer­ade på.

”Jag brukar i alla fall inte anstränga mig för att bli vän med telefonför­säljare. Ibland snäsig, avspisande, kall i tonen. Det slutar i regel med dåligt samvete.”

Min ton var som spunnet socker. Tror till och med att jag avslutade med det inställsam­ma ”Ha en bra dag”. Man kan ju inte grymta på nån som företräder de goda värderinga­rnas seriehjält­e, Bamse.

Förresten var det Bamses kompis Skalman som en gång fick frågan om det inte finns någon medicin mot att bli lurad. – Jo, en alldeles utmärkt medicin, sa Skalman. – Vad heter den? – Kunskap, sa Skalman. Den historien kan man alltid påminna om, inte minst i denna tid.

ANNARS VERKAR DET vara sömnen som just nu står i centrum för de goda råden, att man bör sova kring åtta timmar per natt för att behålla hälsan enligt den populäre sömnforska­ren Matthew Walker.

Så länge har jag bara sovit enstaka nätter de senaste trettio åren.

Däremot är jag duktig på att överallt nicka till, senast i måndags när jag besökte Klitterbad­et i Falkenberg. Jag tog en rejäl bastuomgån­g och satte mig därefter på en kaklad bänk i duschrumme­t. Jag nickade till, lite hopsjunken, men blev återkallad till verklighet­en av en naken man framför mig. – Ursäkta, men mår du bra? undrade han. Det var en omtänksam fråga. – Absolut, jag mår förträffli­gt, svarade jag. Fast vad vet man.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden