Hallands Nyheter

Diggiloo-gänget kommer till Halland i helgen

MUSIK: ”OFÖRUTSÄGB­AR” SHOW KOMMER TILL HALLAND I MORGON

- JOHAN HAMMERBY 010-471 51 87 johan.hammerby@hn.se

När Ida Redig ställde sig på Melodifest­ivalens scen i våras var hon ett okänt namn för de flesta. Men faktum är att några av hennes låtar har spelats på tv i Sverige under flera års tid – i reklamfilm­er. Hennes avskalade tolkning av Chips låt ”God morgon” används för att marknadsfö­ra sängar, och i SJ:S reklamfilm­er hörs hennes balladvers­ion av E-types This is the way. Och den har blivit mycket väl mottagen.

– Den blev nominerad till bästa reklammusi­k. Det har varit väldigt roliga projekt. Det har till och med kommit fram folk som hört ”God morgon” och sagt ”Jag visste inte att Kikki hade gjort den, jag trodde det var din låt”.

ARBETET MED karriären har hon byggt upp under många år. Bokstavlig­t talat.

– Jag byggde min första studio 2010. Jag visste inget om musikprodu­ktion. Men jag ville bli bäst på det, så jag lärde mig. Jag vill alltid att folk ska tänka att ”Ida kan leverera”.

Hon ser fram emot att nu kunna presentera sig och sin musik för fler människor.

– Jag får visa den bredd jag har. I våras var jag med i Melodifest­ivalen, och jag ser detta som en förlängnin­g av det. Lite samma målgrupp. Men Diggiloo blir inte bara tre minuter, utan en helkväll.

HON BLEV TILLFRÅGAD om att vara med redan innan hon hade tävlat i årets Mello.

– Det är väldigt roligt, för det visar att de har haft koll på mig tidigare, och inte bara för att jag var med i Melodifest­ivalen. De vill ha mig för min bredd, då jag både har gjort pop, reklammusi­k och annat. Jag är bra på att tolka andras låtar, och det gör att jag känns rätt i det här sammanhang­et.

MED SIG PÅ TURNÉN har hon bland annat Ola Salo. Han har varit tillfrågad flera gånger förut om att delta, men den här gången passade det in i hans späckade schema.

– Jag gillar stora arenor med mycket publik, och det är här är Sveriges bästa sommarturn­é. Jag kommer att bidra med en del rock’n’roll. Alla kommer att ha flera nummer ihop. Vi sitter på scenen hela tiden, så vi blir som ett artistkoll­ektiv. Det blir både planerade och spontana inhopp.

När det gäller de yngre deltagarna på turnén har Ola märkt att han har en väldigt speciell plats i deras medvetande.

– Det är många som har lyssnat på The Ark som yngre. Vi blev populära i en tid när det inte var så mycket artisteri och show i pop och rock. Unga aspirerand­e artister som gillar show gillade också The Ark. Det märker jag här. Jag ska göra ett The Ark-medley, och det är många som vill vara med i det.

Att komma till Halland ser han fram emot, framför allt för att träffa gamla vänner – i vissa fall flera hundra år gamla vänner.

– Halmstad är inte så långt från Småland. Jag har flera som jag känner där, bland andra Mariette och Peter Wahlbeck. Sedan när det gäller Halland så har jag en hangup på Bockstensm­annen som jag alltid brukar ta upp när jag kommer till Varberg.

Även Ida Redig ser fram emot att komma hit.

– Halland är jättefint, och hela Sydsverige också. Min mormor och morfar är från Skåne, så där har jag varit mycket, men också hela västkusten.

ATT VÄDRET SKULLE ställa till det är inget som hon oroar sig för.

– Klart att det blir sol! Varje år kommer man ihåg de soliga dagarna.

* Bakgrund: Sångare i The Ark under många år. Bandet vann Melodifest­ivalen 2007 med ”The worrying kind”. I våras kom han tvåa i Tv4-programmet ”Stjärnorna­s stjärna”. Har spelat i flera musikaler, och bland annat haft huvudrolle­n i ”Jesus Christ Superstar”. * Ålder: Fyllde 31 år i tisdags. * Uppväxt: Göteborg * Bakgrund: Har gjort musik under flera pseudonyme­r, som GIRL, The Strongest Man Who Ever Lived, och sitt eget namn. Deltog i Melodifest­ivalen 2018 med låten ”Allting som vi sa”, som kom femma i sin deltävling. Har även gjort musik för film och tv, samt skådespela­t i tv-serien ”Upp till kamp”.

En av Sveriges mest rutinerade underhålla­re och så en nykomling vars låtar alla redan har hört. Ola Salo och Ida Redig är två av artisterna som kommer till Halmstad med Diggiloo i helgen.

Vädret spelar ingen roll. Jag minns en gång i Härnösand, jag spelade på en uteserveri­ng. Då öppnade sig himlen och kortslöt hela mixerborde­t så allt dog. Det var mitt i natten, men jag löste det och kunde fullfölja giget.

Oavsett vädret utlovar artisterna en musikfest för besökarna på Örjans vall.

– Det blir ösigt, showigt och oförutsägb­art, säger Ola Salo.

 ?? Bild: KRISTOFER SANDBERG ?? SOMRIG TURNÉ. Ida Redig och Ola Salo tar en bild tillsamman­s med Tommy Nilsson (till vänster), som också finns med på Diggiloo-turnén. Övriga deltagare på lördag, den 14 juli, är Mariette, Mendez, Marika Karlsson, Kamferdrop­s, Christer Björkman, Charlotte Perrelli och David Lindgren.
Bild: KRISTOFER SANDBERG SOMRIG TURNÉ. Ida Redig och Ola Salo tar en bild tillsamman­s med Tommy Nilsson (till vänster), som också finns med på Diggiloo-turnén. Övriga deltagare på lördag, den 14 juli, är Mariette, Mendez, Marika Karlsson, Kamferdrop­s, Christer Björkman, Charlotte Perrelli och David Lindgren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden