Hallands Nyheter

Trump: ”Fant

NATO: USA:S PRESIDENT HYLLAR SIG SJÄLV

-

Ett fantastisk­t möte säger USA:S president Donald Trump och hävdar att han fått övriga Nato-länder att gå med på att lägga mer på försvaret, snabbare än tidigare. Om det verkligen stämmer är en annan sak.

– Vi har gjort oerhört många framsteg i dag, säger Trump på sin presskonfe­rens efter mötet.

– Jag sade åt folk att jag skulle bli väldigt arg om de inte fick upp sina siffror. Jag sade åt dem i går att jag var oerhört missnöjd och de har gått med på att verkligen få upp siffrorna, säger Trump.

– USA BEHANDLADE­S inte rättvist, men nu gör vi det. Vi får se vad som händer, men nu kommer folk att betala pengar på ett sätt som de inte har gjort förut och de är nöjda med det. Jag tror att Nato är mycket starkare i dag än för två dagar sedan, säger USA:S president.

ÄVEN NATOS generalsek­reterare Jens Stoltenber­g betonar på sin presskonfe­rens att Nato-länderna nu förstår hur viktigt det är att nå upp i alliansens målsättnin­g om att lägga motsvarand­e minst två procent av BNP på försvaret.

– Alla förstår att den här amerikansk­e presidente­n tar väldigt allvarligt på försvarsut­gifterna och efter år av nedskärnin­gar så ökar vi nu. Sedan president Trump tillträdde har de europeiska medlemmarn­a och Kanada ökat på med 41 miljarder dollar och alla har lovat att ytterligar­e öka sina åtaganden, säger Stoltenber­g.

–DET FINNS en ny känsla för hur bråttom det är tack vare president Trumps starka ledarskap. Det här kommer att göra Nato starkare, säger Nato-chefen i Bryssel.

Siffermäss­igt glider dock Stoltenber­g undan och hänvisar bara till tidigare gjorda åtaganden och upprepade löften.

Och det är precis också vad som sägs av flera av deltagarna i mötet.

 ??  ?? TRUMPEN MIN. USA:S president Donald Trump och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g vid det pågående Nato-
TRUMPEN MIN. USA:S president Donald Trump och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g vid det pågående Nato-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden