Hallands Nyheter

Första gången han stod på skridskor var han livrädd. Nu är Pontus Netterberg Sm-vinnare i ishockey.

ISHOCKEY: SM-GULDVINNAR­EN PONTUS NETTERBERG HEMMA I VARBERG

- MATTIAS NILSSON mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 42

När Växjö Lakers är sommarledi­gt passar Pontus Netterberg på att åka och bo i sin pappa Peters hus i Trönninge och njuta av vädret och stranden, helst ute på Getterön.

– Växjö är ju hemma året runt. Varberg är mer där jag har mitt barndomshe­m och ett bra semesterst­älle, men jag vill ju bo här i framtiden, säger Pontus Netterberg.

Fast det där med semester får man ta med en nypa salt.

– Vi är lediga hela juli, men det blir egentränin­g. En vecka helt ledig, men sen går vi efter ett program i tre veckor innan vi börjar i augusti igen. Det är tester både innan och efter så det går inte att fuska, säger Pontus Netterberg när vi ses utanför Varberg ishall – på behörigt avstånd från ett par attackeran­de måsar.

– Men när jag var liten så var det ju Veddige ishall som gällde, säger Netterberg och sneglar bort mot den orangea byggnaden.

– Tråkigt att det blev som det blev. Samtidigt behöver det inte påverka ungdomsver­ksamheten. Det finns ju närhet till Frölunda och idoler på andra ställen, säger Pontus och syftar på Varberg Vipers öde när man på grund av dålig ekonomi tvingades lämna Hockeyetta­n.

– Ett lag härifrån var faktiskt och kollade på en Lakers-match och då var jag där och hälsade på dem och fick skriva autografer, avslöjar Pontus.

En lång säsong kröntes med Sm-guld i våras. Pontus Netterberg njuter än. – Det var stort. Många kan ju gå igenom en hel karriär utan att få vinna någonting, säger Pontus Netterberg, 26.

HAN TILLHÖR ÅRGÅNG 1992, men är rätt ensam i Varberg om att ha fortsatt med hockeyn och nått sådan hög nivå.

– Det var en bit ut till Veddige.

För de som inte hade föräldrar som skjutsade går ju den sporten bort, säger Pontus och skänker Peter och Cecilia Netterberg en tacksam tanke.

När han var tio, elva år gammal var Pontus och kollade på division 3-matcher i Veddige ishall.

– Det var kul att kolla på a-laget, men sen så åkte vi och såg Frölunda också. Det var hur häftigt som helst. Det var inte samma tillgång på tv då, så det blev större att få se hockey live.

DET VAR UNGEFÄR

i samma veva som Pontus tog sina första skär.

– Det var en sån där ”testa på dag” i Veddige. Jag minns att de nästan fick tvinga ut mig på isen. Kanske för att man var lite rädd. Det var ju så halt och jävligt!

Men det blev hockeyspel­are av honom till slut.

– Talangen har jag väl haft från början. Sedan har jag tränat hårt. Då när man var liten då tyckte man inte det var jobbigt alls. Man kunde stå hela dagarna och skjuta på garageuppf­arten. Nu är det mer ett jobb. Kul det också, men något man måste göra för att inte tappa.

4-0 i matcher blev det i våras när Växjö Lakers körde över Skellefteå i finalserie­n.

– Även fast jag inte spelade så mycket var det en kul erfarenhet, men vi var ju ganska överlägsna. Våra toppspelar­e, som Elias Pettersson och Viktor Andrén presterade ju.

Hur kunde ni vara så överlägsna?

– Skellefteå kom ju från en tuff serie mot Djurgården så de kanske var slitna och hade inte en lika bred trupp.

Pontus Netterberg vill uppleva känslan igen.

– Jag spelade en del i serien, men sen plockades det in sena nyförvärv innan slutspelet. Då fick jag inte spela lika mycket. Så jag vill vara med på ett guld till, men vara mer delaktig.

Han påminns dagligen om resan som gjordes med laget.

– Medaljen hänger på väggen hemma, sen får man ju en guldhjälm, och den brukar ungarna leka med, skrattar han.

Familjen trivs bra i Växjö. Och precis som i Varberg finns närhet till allt.

– Det är bara några kilometer till hallen så jag kan cykla dit om jag vill. Hur ofta är du i Varberg?

– Så ofta man hinner. Vid jul och ibland när någon fyller år. Sen på somrarna är man ju ledig lite mer.

HAN HAR SKRIVIT

kontrakt på två år med Växjö. Sen är han inte främmande att testa ett Europa

– Kanske. Ofta brukar man kunna spela tills man är 35 om man har tur och slipper skador.

I början av augusti kommer Pontus Netterberg tillbaka för match i Varberg ishall.

Växjö Lakers mot Frölunda Indians.

– Det ska bli jätterolig­t. För några år sen spelade jag här med Tingsryd mot Varberg i division 1, så det har gått ganska snabbt. Det var skitkul, men det blir ännu roligare nu när det är mot Frölunda också.

Säger mästaren från Växjö som kanske borde tala tyst om att han har en massa Frölunda-tröjor kvar i barndomshe­mmet. Plus ett Frölunda-täcke han sov i som liten knatte.

 ??  ?? HEMKÄR. Pontus Netterberg har en önskan om att flytta tillbaka till Varberg när karriären är över.
HEMKÄR. Pontus Netterberg har en önskan om att flytta tillbaka till Varberg när karriären är över.
 ?? Bild: SIMON ELIASSON/ARKIV ?? GULDFEST. Växjö Lakers vann Sm-guldet i stor stil och Netterberg fick lyfta bucklan framför fansen.
Bild: SIMON ELIASSON/ARKIV GULDFEST. Växjö Lakers vann Sm-guldet i stor stil och Netterberg fick lyfta bucklan framför fansen.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden