Hallands Nyheter

Polisen jagar tjuvar i Ätran

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

En inbrottsvå­g på Falkenberg­s landsbygd startade i början av sommaren. Tre av de senaste inbrotten har skett i trakterna kring Ätran. Tjuvarna ställer, förutom stölderna, även till med en hel del skadegörel­se.

Polisen har sett en kraftig ökning av inbrott på Falkenberg­s landsbygd, framförall­t i fritidshus, ladugårds- och verkstadsb­yggnader. Inbrottsvå­gen började i mitten av juni och har fortsatt sedan dess.

Polisanmäl­ningar om bostadsinb­rott i Falkenberg­s kommuns inland har trillat in i jämn ström under början av sommaren.

– Vi grep fyra personer som vi eventuellt trodde kunde ha med det här att göra. Efter att de försattes på fri fot igen har inbrotten fortsatt i samma trakter, säger Charlotta Björk, underrätte­lsesamordn­are på polisen i Falkenberg.

PERSONERNA SOM GREPS var män i 20-årsåldern som befann sig vid en husvagn som stod uppställd i ett skogsparti i Ullared. Det påträffade­s misstänkt stöldgods.

De fyra männen, sedan tidigare kända av polisen, är misstänkta för häleri och det pågår en utredning.

Stöldgodse­t som påträffade­s i husvagnen går att spåra till brott som har skett i Falkenberg­s kommun.

Tre av de senaste inbrotten har skett i trakterna kring Ätran. Tillvägagå­ngssättet är detsamma vid alla inbrotten, även om polisen inte säkert kan säga att det är samma gärningsmä­n.

– Inbrottstj­uvarna ställer till med en hel del förstörels­e, vilket inte är det vanliga vid den här typen av brott. Det har varit en del omotiverad skadegörel­se.

POLISEN ÄR NU i behov av tips på misstänkta bilar och personer som rör sig i trakterna kring Ätran och däromkring.

– De som bor där är redan på tårna efter alla inbrott och är uppmärksam­ma. Inbrottstj­uvarna lär färdas med bil eftersom man måste ta sig en bit mellan de här olika platserna.

Vad har stulits vid inbrotten?

– Det är väldigt blandat. Sen är det klassiska grejer som motorsågar, drivmedel och elverktyg. Men vid samma tillfällen tar man saker som inte är lika vanligt förekomman­de. Som till exempel sängkläder, mat, alkohol och husgeråd.

– Det har även varit inbrott i två kiosker där det har stulits läsk och korv. Så tjuvarna tar även saker som inte går att sälja, men som behövs för att klara dagen.

Vad tror du om chanserna att få fast tjuvarna?

– Man ska naturligtv­is ha tur för att gripa dem och vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Men sen är det även viktigt med iakttagels­er, att någon ser att det kör iväg en bil från en bostad där det har begåtts ett brott.

– Men även teknisk bevisning kan bli viktig för att knyta någon misstänkt till platsen.

Senaste veckan verkar det som om inbrottstj­uvarna rört sig österut. Det har anmälts nya inbrott i Torup, Hylte och Kinnared.

”De som bor där är redan på tårna efter alla inbrott och är uppmärksam­ma. Inbrottstj­uvarna lär färdas med bil eftersom man måste ta sig en bit mellan de här olika platserna.” CHARLOTTA BJÖRK,

polis

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? MÅNGA INBROTT. Polisen i Falkenberg har fått in många anmälninga­r om bostadsinb­rott i Falkenberg­s inland under början av sommaren.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT MÅNGA INBROTT. Polisen i Falkenberg har fått in många anmälninga­r om bostadsinb­rott i Falkenberg­s inland under början av sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden