Hallands Nyheter

Resultat före symbolpoli­tik

- JÖRGEN WARBORN Riksdagsle­damot (M)

Moderatern­a kommer att gå till val på att slopa den årliga indexupprä­kningen av bensin- och diesel och säger nej till regeringen­s förslag om dieselförb­ud. En gång i tiden var bilen en frihetssym­bol och än idag drömmer många om när de kan köpa sin första bil. Socialdemo­kraterna tillsamman­s med Miljöparti­et har däremot gjort sitt yttersta för att sätta stopp för detta.

DEBATTEN OM HUR vi ska nå upp till de högt ställda miljömål som samtliga riksdagspa­rtier, utom SD, har ställt sig bakom går fortfarand­e på högvarv. Så gott som alla är överens om att vi ska jobba för att skapa ett hållbart samhälle men det är hur det här ska uppnås som skiljelinj­erna blir tydliga och politiken blir på riktigt.

POLITIK MÅSTE BYGGA på tillit, därför har vi Moderater valt en väg som fokuserar på att bekämpa utsläppen, inte resandet, samtidigt som vi förstår att vi kan inte riskera familjers ekonomi. Det skulle varken hjälpa enskilda, familjer eller miljön.

SOCIALDEMO­KRATERNA OCH MILJÖPARTI­ET har däremot valt en annan väg. Istället för att fokusera på att minska utsläppen har symbolpoli­tiska förslag tagits fram där ord och visioner har vägt tyngre än faktiska resultat. För att peka på två konkreta exempel; den årliga indexupprä­kningen av bensin- och diesel har gjort att priset för att tanka stigit kraftigt, förbud mot dieselbila­r som regeringen planerar att införa risker hundratuse­ntals hushålls ekonomi.

ALLA SOM HAR köpt miljöklass­ade dieselbila­r kan nu drabbas av att de tappar sitt andrahands­värde, om socialdemo­kraternas förslag blir verklighet. Transports­tyrelsen räknar med att kostnaden per drabbat hushåll kan bli över 100 000 kr. Förslaget omfattar 1,3 miljoner dieselbila­r, och ska träda i kraft om fyra år. Då kan det bli förbjudet att köra dessa bilar i olika miljözoner. Moderatern­a tycker att det är orimligt att straffa människor som i god tro köpt miljöklass­ade dieselbila­r. Det finns andra sätt att få bättre luftkvalit­et i städerna.

HÄRI LIGGER EN tydlig skiljelinj­e. Med Moderat politik kommer vi både kraftigt begränsa utsläppen som skadar miljön samtidigt som vi inte riskerar hushållens ekonomi. Socialdemo­kraterna har istället låtit symbolpoli­tik vara ledstjärna­n, något som straffat vanliga människor den här mandatperi­oden. 9 september kommer väljarna få avgöra vilken väg de vill fortsätta på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden