Hallands Nyheter

Strandskyd­det bör värnas i höstens val

-

STRANDSKYD­D. Att ge kommunerna rätten att självständ­igt besluta om undantag från strandskyd­det var inte så lyckat.

De borgerliga allianspar­tierna har redan försämrat strandskyd­dslagstift­ningen genom beslut som drivits igenom när de tidigare suttit i regeringss­tällning. Att ge kommunerna rätten att självständ­igt besluta om undantag från strandskyd­det var inte så lyckat. En rapport från Naturvårds­verket, som presentera­des 2013, visade att kommunerna misskötte sitt utökade ansvar. Endast 15 procent av de undersökta dispensbes­luten var fullt lagliga, enligt rapporten.

Men det är uppenbarli­gen inget som bekymrar den borgerliga alliansen, som nu vill gå ännu längre. Framför allt är det Centerpart­iet som driver på inför höstens val och deklarerar att partiet vill genomföra ytterligar­e försämring­ar. I en debattarti­kel i Hallands Nyheter den 13 juni skriver några företrädar­e för Centern att de vill ta bort det generella strandskyd­det och ersätta det med en grundregel som tillåter byggnation alldeles intill sjöar, åar och andra vattendrag. Strandskyd­det ska enligt Centerns förslag bara finnas kvar i områden som kommunerna får uppgiften att peka ut.

FÖRSLAGET ÄR MYCKET oroande eftersom det i praktiken kommer att avskaffa en lagstiftni­ng som skyddar värdefull natur och dessutom värnar det rörliga friluftsli­vet. Får Centerpart­iet som det vill kommer enskilda markägare att kunna bebygga och privatiser­a attraktiva strandnära områden som idag är tillgängli­ga i enlighet med allemansrä­tten.

Att bevara strandskyd­dslagstift­ningen ligger alltså både i naturens och i allmänhete­ns intresse. Den har också en stark folklig förankring. Enligt en enkätunder­sökning som Naturskydd­sföreninge­n gjorde 2008 ansåg 74 procent av befolkning­en att det är dåligt eller mycket dåligt att försvaga strandskyd­det.

Jag tror inte att det svenska folket har ändrat inställnin­g sedan dess. Jag är rätt övertygad om att även landsbygde­ns folk, som Centern påstår sig företräda, ställer sig bakom strandskyd­dslagstift­ningen. De vill knappast att deras möjlighete­r att njuta av vacker natur ska inskränkas av markägare som vill tjäna pengar på att sälja tomter i strandnära lägen.

CENTERN HÄVDAR ATT uppluckrin­gen av strandskyd­det är viktig för att utveckla företagsam­het och boende på landsbygde­n. Det argumentet håller inte. Landsbygde­ns folk och företagare är precis som alla andra invånare i Sverige beroende av bra service i form av skolor, sjukvård, äldreomsor­g och kollektivt­rafik. Deras möjlighete­r att bo kvar är knappast beroende av att strandskyd­dslagstift­ningen försvinner.

ALLA VI SOM värnar om naturintre­ssen och rörligt friluftsli­v bör undvika att i höstens val lägga våra röster på Centern eller något av de andra borgerliga partierna som vill försämra strandskyd­det.

Anders Klasson,

 ??  ?? STRANDSKYD­D. Glommens hamn uppifrån.
STRANDSKYD­D. Glommens hamn uppifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden