Hallands Nyheter

LRF prisar Tvååkersbö­nder

- JENNIE PERSSON

Paret Agrell satsade under mjölkkrise­n 2014 – nu får de utmärkelse för sitt arbete.

Priset ”Årets nötköttsfö­retagare i Halland 2018” går i år till lantbruksf­öretagarna Charlotte och Per Agrell som driver gården Marsagård i Tvååker. Utmärkelse­n delas ut av Lantbrukar­nas Riksförbun­d, LRF, som beskriver de två lantbrukar­na som ”går sina egna vägar och och väljer annorlunda lösningar”.

– Det känns kul. Man känner sig uppskattad, det är bevis på att man har gjort någonting rätt, säger Charlotte Agrell.

PÅ GÅRDEN, som Per Agrell tog över 2006, har paret en avelsbesät­tning med Simmentalk­or, de driver mjölkprodu­ktion med mjölkkor samt föder upp nötdjur till slakt. 2014 byggde de ut gården för mjölkkor och den satsningen är en del av anledninge­n till varför LRF nu väljer att ge dem priset. I motivering­en står det bland annat ”mitt i värsta mjölkkrise­n 2014 började de även att bygga upp en mjölkkobes­ättning. Olyckskorp­ar kraxade men satsningen gick vägen...”

– Vi var borta och mjölkade så mycket vid den tiden och tänkte att vi lika gärna kunde mjölka hemma. Det var därför vi byggde ut. Men när mjölkprise­t är lågt är oftast köttpriset högt – på så sätt hjälper de varandra. Och det går så snabbt fram och tillbaka så att det var mjölkkris var inget vi tänkte så mycket på, säger Charlotte Agrell. Varför tror du att ni fick priset?

– Jag tror det handlar om att vi har koll på våra siffror. Vi gör inget slumpartat utan både stora och små val görs av en orsak och vi har noggranna uppföljnin­gar vare sig det handlar om djuren eller ekonomin.

DEN RÅDANDE TORKAN har även drabbat Marsagård men Charlotte Agrell menar att det handlar om att anpassa sig.

– Redan efter den första skörden så kändes det att det skulle bli torrt. Men man kan inte stoppa huvudet i sanden utan vi jobbar aktivt med att hitta gräs. Man får ringa runt och leta. Men en sådan här situation har vi aldrig varit med om innan, det är väldigt extremt just nu.

Charlotte och Per Agrell är även nominerade till ”Årets nötköttsfö­retag 2018 i Sverige” som delas ut i höst.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PRISADE LANTBRUKAR­E. Charlotte och Per Agrell med dottern Hilma på Marsgård i Tvååker.
Bild: PRIVAT PRISADE LANTBRUKAR­E. Charlotte och Per Agrell med dottern Hilma på Marsgård i Tvååker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden