Hallands Nyheter

Spänningen ökar inför Vm-finalen

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Snart är det bara en match kvar av fotbolls-vm 2018. Finalen. Det står mellan Frankrike och Kroatien. HN har pratat med två hallänning­ar, en med rötterna i Kroatien och en med rötterna i Frankrike.

Zvezdan Hroh från Falkenberg jobbar som taxichauff­ör och kallar sig själv fotbollsnö­rd. Fotbolls-vm har han följt så gott det går. Flera matcher har krockat med jobbet. Semifinale­n mellan Kroatien och England. Den missade han inte.

– Jag överlevde den. Jag var väldigt nervös. Det kändes skönt när Mario Mandžuki satte två-ett målet. Samtidigt var jag inte riktigt hundra på att det skulle räcka. Lagen har vänt förut. Jag satt som på nålar, säger han.

DET HÖLL HELA vägen och på söndag ska Kroatien spela landets första Vm-final i fotboll någonsin. Zvezdans lillebror och pappa är på plats i Kroatien och de har rapportera­t hem om stämningen.

– Det är helt sjukt. Det är fest överallt. Krogarna är proppfulla och det är en helt fantastisk stämning. Hade jag kunnat hade jag åkt ner. Jag hade gärna betalat 100 000 bara för att kunna var med. Men jag måste jobba, säger Zvezdan Hroh.

NU VÄNTAR EN lång väntan till söndagens match och det är många funderinga­r kring matchen som kommer upp.

– Jag är förväntans­full och orolig. De kroatiska spelarna måste vara skittrötta efter tre förlängnin­gar. Spelarmate­rialet är ungefär jämlikt så jag tror på en jämn match. Även om Kroatien skulle förlora så är jag väldigt stolt över laget, säger Zvezdan Hroh.

MEST NÖJD ÄR han över att laget aldrig har gett upp. De har hamnat i underläge i alla tre utslagning­smatcherna hittills.

– Något som jag har tänkt på är den här balkanment­aliteten att man ger upp när det går dåligt. Det här laget har inte gjort det. De har verkligen kämpat på hela tiden in i det sista. Lagets kämparinsa­ts är jag väldigt nöjd med, säger Zvezdan Hroh.

ADRIAN COUTURE ÄR tjugoett år och har en fransk pappa och en svensk mamma. När det gäller fotboll har han alltid haft ett extra gott öga till det franska landslaget.

– Jag håller på både Sverige och Frankrike. Men tack vara framgångar­na så har det blivit ett ännu större intresse kring det franska landslaget, säger Adrian Couture som bor i Falkenberg.

FÖR TILLFÄLLET jonglerar han två jobb. Ett på ICA och ett på en förskola. Trots det blir det mycket fotboll och han har sett många av matcherna under VM. Nu är det nervöst inför den kommande finalmatch­en som han ska se tillsamman­s med släkt och vänner.

– Det ska bli väldigt roligt att se finalen. Det är dags för en vinst nu. Jag har upplevt två finalförlu­ster tidigare, säger Adrian Couture.

Under semifinale­n hade han direkt kontakt via ”Facetime” med sin syster som är på plats i Paris. Hon berättade om en fantastisk stämning längs Paris paradgata Champs-élysées.

NÄR DET GÄLLER det fotbollsmä­ssiga har Adrian Couture imponerats av den unge Kylian Mbappé.

– Jag tycker att N’golo Kanté förtjänar beröm. Han gör ett stort jobb i det tysta, säger Adrian Couture. Och hur går det då?

– Jag säger så här. Det finns inga lätta finaler men jag tror på mitt land. Jag tror på Frankrike, säger Adrian Couture.

På samma fråga svarar Zvezdan Hroh så här:

– Det avgörs under ordinarie matchtid. 2-1 till Kroatien. Det kommer att bli en jättefest. Ja, herregud du anar inte. Så synd att jag inte är där. Fotbollen är nationalsp­orten i Kroatien, det blir härligt i fall att de tar det.

 ?? Bild: BENGT NILSSON ?? VM-FINAL. På söndag avgörs om det blir Frankrike eller Kroatien som tar hem det tjugoförst­a världsmäst­erskapet i fotboll.
Bild: BENGT NILSSON VM-FINAL. På söndag avgörs om det blir Frankrike eller Kroatien som tar hem det tjugoförst­a världsmäst­erskapet i fotboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden