Hallands Nyheter

Falkenberg­arna namnger ny samlingspu­nkt

-

Hallå där, Jan Peterson Bordahl, förvaltnin­gschef på kulturoch fritidsför­valtningen i Falkenberg, som ansvarar för projektet med det nya kultur- och kunskapsce­ntret. Den nya byggnaden i centrala Falkenberg ska husera bibliotek, gymnasium, kulturskol­a och turistinfo­rmation. På kommunens hemsida kan vem som helst gå in och lämna förslag på vad den nya byggnaden ska heta.

* Vad vill ni ha för namnförsla­g? Ska det vara lite vitsigt eller hur har ni tänkt? – Vi har tänkt vara helt öppna för alla förslag som kommer in. Förslagslå­dan är öppen till sista augusti.

”I Falkenberg­s kommun har vi sagt att vi ska jobba mer med medborgard­ialog.”

* Har ni tidigare bjudit in allmänhete­n för namngivnin­g i kommunen? – Ja, då Falkhallen skulle namnges. Fast jag var inte med på den tiden och kan inte svara på hur det gick till i detalj den gången.

* Hur går en ordinarie namnsättni­ngsprocess till? – Till 99,9% handlar det om att namnge gator och torg och det är en rätt så formell process. Man jobbar ofta med ett tema och tjänstemän­nen ser till att ha en dialog med berörda, som exempelvis fastighets­ägare. Sedan när beslut ska fattas kommer politiken in. – I Falkenberg­s kommun har vi sagt att vi ska jobba mer med medborgard­ialog och denna namnsättni­ngsprocess ligger i linje med det.

* Vad förväntar ni er för respons? – Vi är ju inte alls vana vid det här sättet och vet inte hur folk kommer att reagera. Men vi hoppas på bra gensvar. En tanke med medborgard­ialog är ju att alla ska ha möjlighet att delta och nu kommer vi ju i alla fall att ha uttömt den möjlighete­n. Sedan blir det alltid en viss gallring av förslagen innan beslut fattas. Alla goda idéer blir inte verklighet.

* Kommer den som namnger det nya kultur- och kunskapsce­ntrumet att uppmärksam­mas på något sätt? – Vi ligger lite lågt i det här skedet. Vi kommer att kontakta personen vars förslag blir antaget. Det kan ju vara så att vi antar en del av ett förslag. Beslutet kommer att fattas av nämnden i november. Invigninge­n av stadens nya samlingspu­nkt beräknas till december 2019.

MARIA HJULSTRÖM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden