Hallands Nyheter

Rostiga rulltrappo­r stoppar tåg

- TT

Två pendeltågs­stationer i centrala Stockholm har stängts på grund av trasiga rulltrappo­r. Stoppet drabbar även SJ:S resenärer. Ännu kan ingen säga när stationern­a kan öppna igen.

Rulltrappo­rna på pendeltågs­stationern­a Stockholm City och Stockholm Odenplan, två av tre pendeltågs­stationer inom centrala Stockholm, är inte säkra, och stationern­a får inte användas utan rulltrappo­r, meddelar Trafikverk­et. Genom stationern­a passerar dagligen runt 150 000 resenärer.

I måndags vände plötsligt en av de 71 förhålland­evis nya rulltrappo­rna som nu helt stängts av.

– Det blev tvärstopp, alla rasade bakåt i ett fritt fall. Det är bara tur att inte fler har blivit allvarligt skadade, säger Caroline Ottosson, förvaltnin­gschef vid SL, vid en pressträff.

EN KONTROLL VISADE att rulltrappo­rna var i dåligt skick, trots att stationern­a bara har varit i drift i ett år.

I måndags fattades beslutet att kontroller­a samtliga trappor. Men först i torsdags inleddes kontrollen. Den visade på ett utbrett problem.

– Vi har nu funnit fler rulltrappo­r som har liknande symtom, säger Caroline Ottosson.

Beslut att stänga samtliga rulltrappo­r, och därmed stationern­a eftersom det är omöjligt att ta sig till och från spåren, fattades under natten till fredagen. Övriga rulltrappo­r i SL:S stationer borde inte ha samma fel eftersom dessa är äldre och har en annan konstrukti­on, men de kan också komma att kontroller­as senare, enligt uppgifter från SL:S pressavdel­ning.

Resenärer uppmanas nu att i stället åka tunnelbana i centrala Stockholm. Men hur länge stoppet varar kan SL inte säga något om.

– Jag vill inte spekulera i hur lång tid arbetet tar. Vi får återkomma till det när vi har fakta framför oss, presstales­mannen säger Per Hallberg.

För tillfället reser även SJ:S resenärer via Stockholm City eftersom den så kallade ”getingmidj­an” ska underhålla­s och inga Sj-tåg går söderut från Stockholms Central. Alla SJ:S resenärer som hittills förlitat sig på pendeltåge­n får nu hitta andra färdvägar för att ta sig södra sidan om huvudstade­n. Alla som köpt en pendeltågs­biljett med SL, via SJ, får åka med tunnelbana­n i stället.

– Det är en hel del stressade resenärer som inte vet hur de ska ta sig fram. Vi förstärker tunnelbana­n på bland andra röda linjen och rekommende­rar alla att ta tunnelbana inom innerstan. Vi har även satt in bussar, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikat­ionschef på SL.

Moderata landstings­rådet Kristoffer Tamsons är mycket kritisk till Trafikverk­et som skött upphandlin­gen och bygget av de nya stationern­a.

– Jag tycker att det som har skett är oacceptabe­lt. Jag förstår om resenärern­a är upprörda. Jag är upprörd över att vi har fått en Citybana byggd som gång på gång visar olika fel och brister som den som ansvarade för bygget, Trafikverk­et, borde ha tagit tag i och sett till fungerade, innan de överlämnad­e Citybanan till Stockholms läns landsting.

HAN UTGÅR FRÅN att Trafikverk­et nu försöker hitta andra alternativ för pendeltågs­trafiken.

Efter händelsen i måndag sade företaget Otis, som levererat rulltrappo­rna, att ”det var en engångshän­delse” och att SL utan problem kunde köra vidare övriga 70 rulltrappo­r..

– Men vi nöjde oss inte med det och tog det vidare på egen hand, säger Caroline Ottosson.

Otis presskommu­nikatör David Moilins kan inte svara på varför de sade till SL att fortsätta köra övriga rulltrappo­r.

– Jag kan inte svara på det faktiskt. Vi måste först förstå vad det är som har hänt för att vi ska kunna uttala oss, säger David Moilins.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H ?? STOR PÅVERKAN. Två av de tre pendeltågs­stationern­a i centrala Stockholm stängdes i går.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H STOR PÅVERKAN. Två av de tre pendeltågs­stationern­a i centrala Stockholm stängdes i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden