Hallands Nyheter

Experter varnar för förslaget om förbud

- EMIL BERGLUND/TT

Regeringen vill ta fram en lag för att förbjuda rasistiska organisati­oner. Men experter i yttrandefr­ihet och juridik varnar för förslaget. – Svårt och sannolikt ineffektiv­t, säger juristen Thomas Bull.

Socialdemo­kraternas Morgan Johansson meddelade vid en presskonfe­rens på fredagen att regeringen vill förbjuda nazistiska och rasistiska organisati­oner, med hänvisning till en paragraf i Regeringsf­ormen. Det är dock oklart om paragrafen ska tolkas på det sättet, anser yttrandefr­ihetsexper­ten Nils Funcke.

– Det andra är frågan om det är lämpligt, om detta är en väg för att bekämpa åsikter som de flesta anser är vidriga, förgriplig­a och avskyvärda, säger han.

ENLIGT FUNCKE BÖR åsikter och värderinga­r bemötas med argument. Dessutom riskerar en ny lag att bli tandlös.

– Inför man ett förbud mot en viss organisati­on betyder ju inte det att man får bort dem från gator och torg. Mötes- och demonstrat­ionsfrihet­en är reglerad för sig, de två rättighete­rna har ingenting med varandra att göra, säger han.

Justitierå­det i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n Thomas Bull är inne på samma spår. Han tar exemplet med Aftonblade­t som kungen förbjöd för 200 år sedan, men som då i stället fortsatte att ges ut som Aftonblade­t 2 och så vidare.

– Det är frågan om en åtgärd kommer att leda till en rad processer som egentligen ger de här nazisterna uppmärksam­het och de kan påstå att de är politiskt förtryckta. Folk slutar inte att vara nazister och aktiva bara på grund av en lag, säger han.

FUNCKE ANSER ATT det redan finns lagstiftni­ng för att stoppa demonstrat­ioner och organisati­oner som saknar tillstånd. Och lagen om hets mot folkgrupp begränsar vilka åsikter och värderinga­r som får uttalas. Han anser även att en sådan här lag kan bli ett hot mot yttrandefr­iheten.

– Ja, i yttersta änden handlar det om möjlighete­n för enskilda personer och grupper eller sammanslut­ningar att få ge uttryck för sina olika åsikter och värderinga­r, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden