Hallands Nyheter

Stort pådrag inför mötet i Helsingfor­s

- SEBASTIAN BACKMAN/TT

Säkerhetsp­ådraget är enormt inför mötet mellan USA:S president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin. Poliser i hela Finland har tillfällig­t avbrutit semestern för några oväntade arbetsdaga­r. – Finland är i världens blickfång, säger Helsingfor­spolisens kommunikat­ionschef Juha Hakola.

Förberedel­serna inför toppmötet i Helsingfor­s är i full gång – under stort hemlighets­makeri. Säkerhetsa­rrangemang­en kommer att vara av sällan skådad kaliber och den finländska polisen har bett om hjälp från alla polisdistr­ikt, gränspolis­en och försvaret.

JUHA HAKOLA VID Helsingfor­spolisen vill inte uppge hur många poliser som jobbar med toppmötet, men det har spekulerat­s om runt 2 000. Vissa har avbrutit semestern.

Toppmötet kommer att synas i stadsbilde­n i den finländska huvudstade­n. De Helsingfor­sbor som har tänkt ta bilen till centrum på själva mötesdagen bör nog fundera en extra gång, då Trump och Putin färdas med sina korteger. * * * Källa:

De som reser till Helsingfor­s med flyg och båt får också förbereda sig på att vänta. Finland inför extra gränskontr­oller för resenärer inom Schengen-området, kontroller som slopades 2001.

DET ÄR INTE första gången som amerikansk­a och ryska ledare möts på finländsk mark. 1990 träffades Sovjetleda­ren Michail Gorbatjov och amerikansk­a presidente­n George Bush den äldre i Helsingfor­s. Sju år senare diskuterad­e Bill Clinton och Boris Jeltsin nedrustnin­g och ekonomifrå­gor i samma stad.

Varför får Helsingfor­s ansvaret igen? Charly Salonius-pasternak, forskare vid utrikespol­itiska institutet i Finland, kallar valet av ort politiskt problemfri­tt.

– Det fanns bara lite tid för förberedel­ser inför mötet, och både Trump och Putin känner till Helsingfor­s, så praktiska orsaker ligger bakom valet. Efter tidigare möten vet USA och Ryssland också att ingen informatio­n läcker ut i Helsingfor­s, säger Salonius-pasternak och fortsätter:

– Finland är också geografisk­t passande. Helsingfor­s är kanske inte ledarnas favoritsta­d, men de känner inte heller att de gett upp någonting. Putin ville knappast träffas i Bryssel eller Trump i Vitrysslan­d.

NÄR VÄRLDENS BLICKAR fokuseras på Helsingfor­s finns en sällsynt chans att visa upp den bästa sidan av Finland. Men det finns också risker. Vissa har fortfarand­e bilden av att Finland är en gråzon mellan öst och väst – en kvarleva från kalla kriget. Nu kan den bilden förstärkas.

– De första artiklarna som handlade om Helsingfor­s talade också om orten som neutral. Vi får se om det svänger. Jag tror inte att Putin ser Finland som neutralt, men det är ändå en skillnad mellan att mötas i Helsingfor­s och att mötas i London.

Det är första gången ett toppmöte hålls mellan Trump och Putin. De två presidente­rna har träffats tidigare i samband med internatio­nella möten.

USA:S och Rysslands respektive Sovjetunio­nens ledare har tidigare träffats i Helsingfor­s:

1975 ordnades den europeiska säkerhetsk­onferensen KSSE i Helsingfor­s. Då träffades Sovjetleda­ren Leonid Brezjnev och USA:S president Gerald Ford.

1990 träffades USA:S president George Bush och Sovjets ledare Michail Gorbatjov för första gången efter kalla krigets slut. Irak hade precis invaderat Kuwait och läget i världspoli­tiken var spänt.

1997 förhandlad­e Rysslands president Boris Jeltsin och USA:S president Bill Clinton i den finländska presidente­ns tjänstebos­tad. Säkerhet, nedrustnin­g och ekonomiska frågor stod på dagordning­en.

SPT

 ?? Bild: ONNI OJALA/TT ?? TOPPMÖTE. Helsingfor­s laddar upp inför måndagens toppmöte mellan USA:S president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin.
Bild: ONNI OJALA/TT TOPPMÖTE. Helsingfor­s laddar upp inför måndagens toppmöte mellan USA:S president Donald Trump och Rysslands dito Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden