Hallands Nyheter

Nya frågor kring Eu-basens hälsa

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Eu-basen Jean-claude Junckers stapplande steg vid veckans Nato-middag i Bryssel väcker återigen frågor om hans förmåga att sköta sitt uppdrag. Kraftiga ryggbesvär, lyder förklaring­en från Eu-kommission­en – som inte ser några hinder för hans fortsatta arbete.

Bilderna på hur 63-årige Juncker stöttas fram av diverse statsledar­e på väg in till en middag i onsdags kväll har snabbt fått många att höja på ögonbrynen – inte minst på grund av de ihärdiga rykten som i många år cirkulerat om att den luxemburgs­ke förre premiärmin­istern dricker för mycket.

EU-KOMMISSION­EN BITER dock tillbaka.

– Det är mer än smaklöst att vissa försöker utnyttja ordförande­ns smärtor till att skapa rubriker, fräser chefstales­mannen Margaritis Schinas på fredagens dagliga pressbrief­ing i Bryssel.

Enligt Schinas handlar det i grunden om ryggont.

– Han drabbades av en extra smärtsam ischias-attack, ackompanje­rad av kramper. Ordförande­n har själv förklarat tidigare att det här slår mot hans förmåga att gå, berättar Schinas och uttrycker samtidigt Junckers särskilda tack till premiärmin­istrarna i Nederlände­rna och Portugal som hjälpte honom fram.

En liknande händelse inträffade nyligen på Irland och bemöttes då av Juncker själv.

– JAG HAR ibland problem att gå, jag är inte full. Det är på grund av ischias. Jag skulle föredra att vara full, sade Juncker med ett snett leende till det irländska parlamente­t i juni.

Enligt Schinas tog Juncker kraftig medicin mot smärtorna, men var tillbaka i fullt arbete igen i torsdags. Och nästa veckas fullspäcka­de program med bland annat toppmöten i Peking och Tokyo ändras inte.

Händelsen väcker ändå återigen frågan om Juncker kommer att kunna sitta kvar hela sin mandatperi­od, fram till hösten 2019. Han har tidigare även haft kraftiga problem med njursten vilket lett till inställda möten.

Enligt kommission­en tänker Juncker ändå fullfölja sin mandatperi­od.

– Ja. Det kan jag bekräfta, svarar talesmanne­n Schinas på fredagens pressbrief­ing.

 ?? Bild: FRANCOIS MORI/TT ?? HUR ÄR DET MED HÄLSAN? Eu-kommission­ens ordförande Jeanclaude Juncker vid veckans Nato-toppmöte i Bryssel.
Bild: FRANCOIS MORI/TT HUR ÄR DET MED HÄLSAN? Eu-kommission­ens ordförande Jeanclaude Juncker vid veckans Nato-toppmöte i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden