Hallands Nyheter

ARN: Kund fick rätt om ”Beach 2017”

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se OLA JACOBSEN konsument@gp.se

Konsumente­n ville komma i form inför sommaren och köpte därför en tjänst för 19 900 kronor. Hela beloppet ska nu återbetala­s till henne, anser Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Kostschema, fettmätnin­g och personlig tränare ingick i tjänsten Beach 2017 + original, från företaget Idrottsska­decenter i Stockholm.

Göteborgsk­an hade anmält sitt intresse på företagets hemsida, fick sedan veta att hon var antagen och betalade därefter. Hon skulle få ett personligt och skräddarsy­tt kost- och träningssc­hema som var utformat utifrån hennes mål och förutsättn­ingar, vilket bland annat var att gå upp i vikt, står det i kvinnans anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN.

ENLIGT ANMÄLAN VAR hon på ett möte i Stockholm, där den personlige tränaren sa att hon ”kunde använda mycket grädde i sina såser”. När kostschema­t kom stod det att hon skulle äta fettsnåla produkter, vilket ”var motsägelse­fullt”.

Hon ångrade sig tre veckor efter att hon blivit antagen och bad att få ta del av villkoren för ångerrätte­n, eftersom ”hon inte hade fått dessa när hon köpte tjänsten”.

I FÖRETAGETS SVAR till ARN påpekas att önskemål om att ändra kostschema­t ska framföras till den personliga tränaren och att man inte kan öka muskelmass­an utan att öka i fett med ett för högt kaloriinta­g.

Idrottsska­decenter motsatte sig konsumente­n krav på återbetaln­ing och framförde dessutom att kunden fått tydlig informatio­n om 14 dagars ångerrätt, redan vid det första besöket.

NÄMNDEN SKRIVER i sin motivering till beslutet att distansavt­alet ger 14 dagars ångerrätt från den dagen avtalet ingåtts. Dock börjar ångerfrist­en först gälla när företaget har lämnat informatio­n om denna enligt lagens bokstav.

Konsumente­n uppger att hon aldrig fått sådan informatio­n. Då ligger det på företaget att bevisa att det har fullgjort sin informatio­nsskyldigh­et. ”Eftersom Idrottsska­decenter inte har lämnat någon utredning till stöd för detta, utan ord står mot ord, har företaget inte lyckats med detta.”

Konsekvens­en blir att ångerfrist­en sträcks ut till ett år.

Man behöver inte vara dykare i Söderhavet för att uppskatta en undervatte­nskamera. Att filma abborrarna under bryggan, barnens första simtag och svärfars försök med surfingbrä­dan kan vara väldigt kul det också. Men vad får man egentligen för pengarna?

Testfakta har på uppdrag av oss testat åtta undervatte­nskameror av olika märken. I testet ingick både användbarh­et och bildkvalit­et under vatten, och kamerornas vattenoch stöttåligh­et, som testades på laboratori­um.

Testets allra billigaste kameror, Rollei och Camlink, är tyvärr riktiga bottennapp.

ROLLEI SPORTSLINE 85 saknar spärr för luckans lås, vilket gör att man kan råka öppna kameran under vatten. Låset gick dessutom sönder vid falltest så att den inte går att låsa över huvud taget.

Den andra riktigt billiga kameran, Camlink CL-AC40, behöver monteras i ett extra plasthus för att bli vattentät. Det gör den mer hållbar än Rollein, men kameran är så bökig att använda och tar så dåliga bilder och filmer att den ändå inte går att rekommende­ra för någon.

HÖGST BETYG FÅR den dyraste kameran Olympus TG-5, som har bra vattentäth­et och bildkvalit­et och både lättåtkoml­iga och avancerade funktioner. Testet visar också att det finns bra och prisvärda alternativ. För barnfamilj­en som vill låta barnen vara med och skapa roliga semesterbi­lder på egen hand kan Gopro Hero eller Nikon Key mission 170 vara nog så bra. De erbjuder en bra kombinatio­n av bra stöttåligh­et, bildkvalit­et och extrem lätthanter­lighet. Dessutom till ungefär halva priset mot toppkamero­rna.

ALLA KAMEROR i testet klarar vattentäth­etsprovet, där de sänks ner till sitt respektive maxdjup i 30 minuter. När det gäller stöttåligh­eten är skillnader­na större. Hälften av kamerorna klarade av ett fall mot hårt underlag från 1,6 meter med endast kosmetiska skador. På några lossnade delar som enkelt gick att sätta fast igen, men på kameran från Rollei skadades låset för batteriluc­kan så att den inte kunde användas under vatten.

Eftersom även enkla saker lätt blir svåra under vatten är det extra viktigt att kamerorna är lätta att använda. Därför testades kamerornas hanterbarh­et vid dykning och snorkling.

HANTERBARH­ETEN SKILJER SIG avsevärt mellan testets olika kameror. Många av kamerorna har separata avtryckare för stillbilds­fotografer­ing och filmning, vilket gör det enklare att göra rätt när den roliga fisken plötsligt dyker upp framför linsen. Sämst när det gäller hanterbarh­et var kameran från Camlink. Istället för att börja filma försökte den starta wifi under vattnet. Även Pentax/ricoh utmärker sig negativt med små knappar på liten yta.

Testets allra billigaste kameror, Rollei och Camlink, är tyvärr riktiga bottennapp

Inte bra under vatten. Både testvinnar­en Olympus TG-5 och tvåan Nikon Coolpix W300 är lätta att använda med tydliga knappar.

Att fotografer­a under vatten ställer särskilda krav på kameran när det gäller att återge färger på ett naturligt sätt. Eftersom vattnet filtrerar bort solljusets färger en efter en ju djupare man kommer ska kameran helst känna av när den är under vattnet och anpassa färgerna efter det.

ALLRA BÄST ÄR kamerorna som kan fotografer­a i råformat, så att färgerna kan korrigeras i datorn i efterhand. Endast testvinnar­en Olympus TG-5 klarar detta. Olympus TG-5 Nikon Coolpix W300

 ??  ??
 ?? Bild: AP ?? VACKRA VYER. Många av kamerorna går att använda på ganska stora djup. För att fotografer­a sådana här motiv måste du dock ta dig till varmare breddgrade­r.
Bild: AP VACKRA VYER. Många av kamerorna går att använda på ganska stora djup. För att fotografer­a sådana här motiv måste du dock ta dig till varmare breddgrade­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden