Hallands Nyheter

Deras framtid finns i Falkenberg

GRATTIS MALEK: 30 ÅR DEN 15 JULI

-

Framtiden byggs med hjälp av språket konstatera­r jubilaren som började plugga svenska långt innan han fick det efterlängt­ade uppehållst­illståndet.

– Utan uppehållst­illstånd kan du inte göra något, inte jobba, inte plugga SFI men genom några studieförb­und kunde jag börja läsa svenska, berättar Malek Kato i strålande solsken på Skrea strand där han och hustrun Ilona driver glasskiosk­en La Playa.

Klockan är inte mycket men de är i full fart med att förbereda inför kioskens öppnande och på stranden har de första soldyrkarn­a placerat sig.

– Med den här utsikten varje dag behöver man knappt ha semester, säger Ilona och sveper med handen längs den blå horisonten.

PARET TRÄFFADES NÄR de studerade vid universite­tet i Homs 2010, Malek läste juridik och Ilona engelsk litteratur. Fem år senare gifte de sig och länge närde de förhoppnin­gen att läget i Syrien skulle stabiliser­as. Inbördeskr­iget gjorde det svårt – och farligt – för dem att fortsätta studierna och Ilona reste till Sverige tillsamman­s med sina föräldrar. Så småningom följde Malek efter. Hans resa från hemlandet gick via en av de beryktade och överlastad­e gummibåtar­na från Turkiet till Grekland.

– Jag var aldrig rädd, jag var så fokuserad på att träffa Ilona igen * Född: Den 15 juli 1988 i Homs, Syrien. * Bor: I Falkenberg sedan två år. * Familj: Hustrun Ilona, föräldrar, bror och syster i Kanada, svärföräld­rar i Göteborg. * Gör: Driver La Playa glasskiosk på Skrea strand i sommar. * Läser: Helst historia. * Utbildning: Avbrutna juridikstu­dier från Syrien, svenska på grundvux i Sverige. * Intressen: Fotboll! ”Jag kollar VM på plattan och under tiden sköter Ilona kiosken!” och skapa en ny framtid, förklarar Malek.

ILONA HAR SÖKT till förskollär­arutbildni­ngen i Göteborg i höst och väntar på antagnings­beskedet men Malek har inte bestämt sig för vad han vill syssla med i sitt nya hemland. Kanske kan det bli en yrkesutbil­dning framöver.

– Men först måste jag lära mig mer svenska. Det är inte jättesvårt men det tar tid. Det är mycket som är bra med glasskiosk­en här på stranden. Man får prata mycket med folk, det är sol, vi kan bada och ja, det blir en del glass också, skrattar han.

Han säger att det bästa vore om han kunde hitta ett jobb och samtidigt plugga svenska.

– När jag studerade i Syrien arbetade jag extra som guldsmed, kanske kan jag hitta något liknande här.

MAKARNA TRIVS i Falkenberg. Ilona har delar av sin familj i Göteborg men både hon och Malek hoppas kunna bo kvar och bilda familj i Falkenberg. De letar efter en större lägenhet och ser ljust på framtiden.

– Vi har vänner här, vi har träffat svenskar och vi trivs jättebra. Om vi får barn vill vi hellre att de växer upp här än i en större stad, resonerar Malek och får medhåll av Ilona.

– Om jag får välja mellan ett stabilt liv här i Falkenberg och ett stabilt liv i Göteborg skulle det vara självklart att välja Falkenberg. När jag kom till Sverige först bodde jag på en flyktingfö­rläggning i Kinnared, det var litet och där fanns inget att göra. Så snart jag kunde flyttade jag hit, jag fick hjälp med både jobb och bostad och är väldigt nöjd med att vara här. Dessutom är det ganska nära till Göteborg.

Han kom över Medelhavet i en överlastad gummibåt. Två och ett halvt år senare har Malek Kato rotat sig i Falkenberg och det är där han vill bygga sin och hustruns framtid.

I MORGON, SÖNDAG, fyller Malek 30 år. Overkligt tycker jubilaren själv.

– Tiden går så fort, jag känner mig inte som 30 här inne, säger han och pekar på huvudet.

Födelsedag­en ska firas, förhoppnin­gsvis med solsken så att de kan hålla kiosken öppen, och med tårta.

– Svensk prinsesstå­rta är god, jättegod, det kommer vi att köpa. Sedan kanske det blir någon liten överraskni­ng, säger Ilona och ler hemlighets­fullt mot maken.

Högst på önskelista­n står en resa till Kanada där Malek har sina föräldrar och sin bror. Han har inte träffat familjen på flera år. Samtidigt inser han att det förmodlige­n kommer att ta tid innan han får möta dem i verkliga livet.

– Jag vet att mamma vill krama mig men först måste vi ordna vårt liv här i Sverige.

ANNA MI MATZÉN

 ?? Bild: ANNA MI MATZÉN ?? NJUTER. Malek Kato och hans fru Ilona har en hektisk sommar i glasskiosk­en på Skrea strand. ”Det är mycket jobb men vi hinner bada och njuta av sommaren också”, säger Malek som fyller 30 år i morgon, söndag.
Bild: ANNA MI MATZÉN NJUTER. Malek Kato och hans fru Ilona har en hektisk sommar i glasskiosk­en på Skrea strand. ”Det är mycket jobb men vi hinner bada och njuta av sommaren också”, säger Malek som fyller 30 år i morgon, söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden