Hallands Nyheter

Bronsmatch­en ingen vill spela

- Matchguide: Belgien–england EMELIE FREDRIKSSO­N/TT

England och Belgien möts för andra gången i VM. Inget av lagen är särskilt entusiasti­ska inför bronsmatch­en – även om de vill avsluta med flaggan i topp. – Varje gång vi tar på oss landslagsk­läderna vill vi spela med stolthet, säger förbundska­ptenen Gareth Southgate.

Belgien och England rasade ur VM efter semifinalf­örluster mot Frankrike respektive Kroatien, och såren har på länga vägar läkt än, inför lördagens bronsmatch i S:t Petersburg.

Gareth Southgate var tidigt ute och sa att bronsmatch­en är ”en match som inget lag vill spela”.

– Det kommer att vara en utmaning att få spelarna tillbaka dit jag vill mentalt, säger han enligt AFP.

MEN LAGET HAR trots allt chansen att göra sitt bästa mästerskap sedan 1966 om de kniper bronsplats­en, så helt betydelsel­ös känns matchen inte för engelsmänn­en som redan hyllats stort i hemlandet efter framgången.

För lagkaptene­n Harry Kane står dessutom skytteliga­titeln på spel. Anfallaren har gjort sex mål i turneringe­n så här långt, med Belgiens Romelu Lukaku närmast bakom på sina fyra mål.

– Vi vill göra en match som vi är

VAD

Fotbolls-vm, bronsmatch.

AVSPARK

14 juli, 16.00, S:t Petersburg.

TV/RADIO FÖRUTSÄTTN­INGAR

Lagen har redan mötts en gång i den avslutande gruppspels­matchen då inget av lagen behövde vinna. Den gången vann Belgien med 1–0 efter ett mål i andra halvlek av Adnan Januzaj. Nu jagar Belgien sin första bronspeng i Vm-historien i en match mellan två besvikna lag. Vem har lyckats ladda om bäst efter semifinalb­esvikelsen, och vilket lag bryr sig mest? Englands förbundska­pten Gareth Southgate har slagit fast att bronsmatch­en är ”en match som ingen vill spela”. Lagkaptene­n i hans lag, Harry Kane, går mot en vinst i skytteliga­n i VM med sina hittills sex mål och i Belgien finns målvassa stolta över, inget snack om saken. Varje gång vi tar på oss landslagsk­läderna vill vi spela med stolthet, säger Southgate.

Lagen möttes i den avslutande gruppmatch­en i VM, när båda lagen redan var klara för avancemang, och då liksom nu väntas flera ändringar i startelvor­na.

FÖR BELGIEN, SOM vann matchen i gruppen med 1–0, innebär seger under lördagen det bästa resultatet i landets fotbollhis­toria, med en tidigare bästa placering som fyra 1986.

– Vi vill avsluta på topp, de här spelarna förtjänar att avsluta på topp, säger förbundska­ptenen Roberto Martinez enligt AFP.

Han tror dock precis som Southgate att det blir tufft att ladda om till bronsmatch­en.

– Det blir väldigt svårt när ambitionen var att gå till final. Det är väldigt svårt att förbereda sig inför matchen, säger han.

– Men man får försöka se möjlighete­n att sluta trea i VM. Det händer inte så ofta så vi måste förstå att det är en viktig match.

Vilket lag som än vinner så blir det en repris på de senaste nio världsmäst­erskapen. Det är nämligen så många gånger i rad som europeiska lag tagit beslag på bronspenge­n. Romelu Lukaku som närmast jagar Kane med sina fyra mål. Lagen förväntas ändra om rejält och kanske spelar inte ens de nyss nämna måltjuvarn­a från start.

PRELIMINÄR­A LAG

Belgien (3–4–2–1): 1 Thibaut Courtois – 2 Toby Alderweire­ld, 20 Dedryck Boyata, 5 Jan Vertonghen – 15 Thomas Meunier, 8 Marouane Fellaini, 6 Axel Witsel, 11 Yannick Carrasco – 16 Thorgan Hazard, 18 Adnan Januzaj – 21 Michy Batshuayi. Förbundska­pten: Roberto Martinez.

TV4 16.00/P4 16.00.

England (3–5–2): 1 Jordan Pickford – 16 Phil Jones, 15 Gary Cahill, 6 Harry Maguire – 22 Trent Alexander-arnold, 20 Dele Alli, 4 Eric Dier, 21 Ruben Loftus-cheek, 3 Danny Rose – 19 Marcus Rashford, 9 Harry Kane. Förbundska­pten: Gareth Southgate.

Domare: Alireza Faghani, Iran.

 ?? Bild: FRANCISCO SECO ?? LADDAR OM. Gareth Southgate med sina spelare efter förlusten i semifinale­n.
Bild: FRANCISCO SECO LADDAR OM. Gareth Southgate med sina spelare efter förlusten i semifinale­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden