Hallands Nyheter

Anrik turnering firar 80 år

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Sedan 1938 har Strandbads­turneringe­n arrangerat­s i Falkenberg av Falkenberg­s TK. Och under åren har stjärnor som Björn Borg och Jonas Björkman varit på besök.

– Jag tror inte det finns många turneringa­r idag som är så gamla som 80 år, säger Dobrivoje ”Dobben” Stanojevic, tennisträn­aren som i augusti lämnar klubben.

I årets turnering deltar 450 tävlande i de drygt 20 olika klasserna som är indelade i allt från 10-års ålder upp till elitklasse­n.

– Antalet deltagare varierar från år till år men vi försöker locka hit så många som möjligt, säger Dobben.

HAN MENAR ATT klubbens engagemang i kombinatio­n med det fina läget är två faktorer som genom åren lockat storstjärn­or och tennisspel­are från olika delar av världen.

– Vi har ganska många från Norge men också en del spelare från Spanien. Det är en oerhört omtyckt tävling med närheten till havet och många väljer att ta semester här samtidigt som de är med i turneringe­n.

Självklart finns det även många lokala spelare som år efter år ställer upp i turneringe­n, som är klassad som en b-tävling med en prispott på 15 000 kronor. Två av dem är Moa Tomasson och Olle Wallin, båda från Falkenberg­s TK.

– DET ÄR väldigt roligt att komma hit och vara med eftersom man känner alla och här har man ju många kompisar som kommer ner och tittar. Då spelar man bättre, säger Olle Wallin.

– Dessutom känner man ju till banorna och det är något speciellt att spela på hemmaplan, säger Moa Tomasson.

TYVÄRR HAR DE båda två spelat färdigt för i år efter förlust i sina respektive matcher.

– Jag kvalade in med en vinst i första matchen men sedan förlorade jag en jämn match mot en norrman. Men det är kul när man får möta folk som har Atp-poäng, säger Olle.

– Jag förlorade redan i första matchen mot en tjej från Båstad, jag gjorde ingen bra match, säger Moa.

Båda två drömmer de om en framtid inom tennisen.

– Jag vill verkligen satsa fullt ut och bli så bra som möjligt, säger Olle.

– Jag vill gärna åka till USA och träna på college. Det känns som att det är en bra väg att gå, säger Moa.

 ?? Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS ?? LOKALA FÖRMÅGOR. Olle Wallin och Moa Tomasson, som båda spelar för FTK, har flera gånger tidigare varit med i Strandbads­turneringe­n.
Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS LOKALA FÖRMÅGOR. Olle Wallin och Moa Tomasson, som båda spelar för FTK, har flera gånger tidigare varit med i Strandbads­turneringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden