Hallands Nyheter

Wolgers loppisfynd­ar i Halland

KONST: KONSTNÄREN HAR UTSTÄLLNIN­G I ÖSTRA KARUP

- SARA ÖSTER sara.oster@hn.se

Vi mötte Dan Wolgers på second hand-butiken Erikshjälp­en i Halmstad. Där strosade han med en korg i handen, och hade hittills funnit fyra potentiell­a objekt. Vad ska du hitta på med dem?

– Det har jag ingen aning om ännu, skrattar han.

Konstnären, född 1955 i Stockholm, är känd för en rad olika konstverk. Bilden ”Här slutar allmän väg” – är ett foto av en skylt som Dan tog i samband med att hans karriär gick alltför bra, i mitten på 1990-talet.

– Ja, så var det. Jag var inte alls beredd på att mina saker skulle bli så populära som de blev. Men mina objekt, som jag ofta säger, exploderad­e ute på marknaden, säger han och fortsätter:

– Och eftersom det gick så bra för mig blev pressen allt hårdare. När jag hittade skylten ”Här slutar allmän väg”, knäppte jag av fem-sex bilder med min skruttiga kamera. Fotot blev ett statement för att säga ”nu får det vara nog – lämna mig i fred”. Under den här tiden var jag nära att sluta som konstnär, säger han.

Men han la aldrig av, och så sent som i vintras gick det fotade konstverke­t på Bukowskis auktion för över 500000 kronor. Verket kan man även hitta på Moderna museet i Stockholm.

SOM UNG STUDERADE Dan till möbelsnick­are på Nyckelviks­skolan på Lidingö.

– Där tillverkad­e jag allt från slevar till stolar. Men mina saker blev allt konstigare och konstigare, och till slut sa min lärare ”men du ska inte bli möbelsnick­are – du ska söka in till Mejan” – som är Kungliga konstskola­n i Stockholm. Där kom jag in 1980.

NÄR DAN SKAPAR konst brukar han ta föremål och sätta ihop med varandra, eller så gör han om dem helt och hållet. Tidigare i veckan letade han med ljus och lykta efter saker till sin utställnin­g i Östra Karup.

– Jag söker efter saker som saknar uttryck och som jag inte har en aning om vad jag ska göra med. Det är ju jag som måste skapa ett eget uttryck av dessa saker. Formen växer fram – precis som moln, förklarar han. Har människor blivit provocerad­e av din konst – att du tar färdiga saker och sätter ihop?

– Nej, det skulle jag inte säga. Folk blev dock lite arga när jag tog bänkarna från konsthalle­n Liljevalch­s i början av 1990-talet i samband med utställnin­gen ”Se människan”. Men det var ett konstpolit­iskt agerade från mitt håll, och jag protestera­de mot konstnärer­s i allmänhet låga utställnin­gsarvode. På den tiden fick man knappt en krona, berättar han.

Dessutom sålde han sedan dessa bänkar – och ”bänkstölde­n” fick stort utrymme i medierna.

Dan Wolgers var på shoppinghu­mör när han besökte Halmstad för att samla föremål till sin kommande utställnin­g på galleri Arnstedt, i Östra Karup, strax söder om Laholm. – Jag har hittat en del, säger han.

”MOR OCH BARN” är ett konstverk som Dan tillverkad­e runt 1995, och fanns med i hans bagageluck­a på parkeringe­n vid Erikshjälp­en i Halmstad.

– Den är gjord av två jordglober och i den ena ligger en till jordglob, fast krossad. Ur ett poetiskt perspektiv betyder det att vi människor inte längre lever kvar här. Det kan vara en läskig tanke.

Dan Wolgers utställnin­g startade tidigare i veckan på galleri Arnstedt i Östra Karup, och slutar den 29 juli. Temat är ”Speglingar”.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? PÅ TUR. Konstnären Dan Wolgers svängde inom Halmstad för att leta efter poteniella föremål till kommande utställnin­g, i Östra Karup. Här håller han upp sitt verk ”Abstract”.
Bild: LINA SALOMONSSO­N PÅ TUR. Konstnären Dan Wolgers svängde inom Halmstad för att leta efter poteniella föremål till kommande utställnin­g, i Östra Karup. Här håller han upp sitt verk ”Abstract”.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? LETAR. Här strosar Dan Wolgers runt och letar efter olika föremål. Hittar han något kanske?
Bild: LINA SALOMONSSO­N LETAR. Här strosar Dan Wolgers runt och letar efter olika föremål. Hittar han något kanske?
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? KÄNDA VERK. Här är ”Mor och barn” – i den yttre jordgloben ligger ännu en jordglob – fast krossad.
Bild: LINA SALOMONSSO­N KÄNDA VERK. Här är ”Mor och barn” – i den yttre jordgloben ligger ännu en jordglob – fast krossad.
 ?? Bild: MAGNUS STRÅBERG ?? UTSTÄLLNIN­G. Just nu pågår Dan Wolgers utställnin­g på galleri Arnstedt i Östra Karup.
Bild: MAGNUS STRÅBERG UTSTÄLLNIN­G. Just nu pågår Dan Wolgers utställnin­g på galleri Arnstedt i Östra Karup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden