Hallands Nyheter

30 år med Falkenberg­s jazzdagar

- AGNES ARONSSON

Nu är det trettio år sedan Falkenberg­s jazzdagar startade. Under fyra kvällar i den kommande veckan är det dags igen – och denna gången jubileumsa­tsas det.

I år är det 30-årsjubileu­m för Falkenberg­s jazzdagar som går av stapeln i nästa vecka, den 17/7 till 20/7 i Hwitans trädgård. Första dagen är det bluesen som står i centrum – därefter jazz.

– Jag tycker inte någon ska missa det här tillfället. Det blir fin musik och förhoppnin­gsvis vackert väder och dessutom är Hwitans trädgård Sveriges absolut vackraste scen med Ätran intill, säger festivalan­svarige Freddy Gustafsson.

GENOM ÅREN HAR Falkenberg­s jazzdagar kunnat presentera större delen av den svenska jazz- och blueselite­n, samt en mängd internatio­nella gästartist­er. Monica Zetterlund, Toots Thielemans, Art Farmer, Clark Terry, Bob Berg, Kenny Wheeler, Scott Hamilton, Johnny Griffin, Diana Torto, Nils Landgren och Jojje Wadenius har alla stått på deras scen.

– Några som jag själv glädjer mig till att se igen här i år är Janne Lundgren och Nisse Landgren. De gör ett eget program på onsdagen och det ska bli väldigt spännande. Och så ser jag också verkligen fram emot Stockholm Voices, med åtta personer som sjunger i kör och i stämmor. Det har varit en väldig succé tidigare, säger Freddy Gustafsson.

GENOM ALLA ÅR har husbandet letts av (en av Sveriges bästa jazzgitarr­ister) Ewan Svensson, och så även i år. Ewan Svensson festivaltr­io består av Ewan på gitarr, Magnus Gran på trummor och Matz Nilsson på bas.

–Under de här 30 åren har vi aldrig ställt in. Vi har spelat i regn, rusk och blåst, men såklart också i strålande sol många gånger. I princip har Ewan Svensson och jag varit med alla de här trettio åren på olika sätt.

I år ska tre band spela varje kväll, förutom under torsdagen då fyra spelar.

– Vi har alltid haft unga nya musiker som fått möjlighet att spela som förband och vi tycker att det är jättevikti­gt att de får chansen att göra det. Vi har fortsatt med det här år efter år för att det är viktigt att värna om jazztradit­ionen och dessutom får vi mycket positiv repsons från Falkenberg­arna.

På vilket sätt märks 30-årsjubileu­met av?

– Vi har bjudit in artister som kanske är lite dyrare, och så kör vi ju fyra kvällar. Publiken kommer att få en igenkännin­gsfaktor av artisterna som varit där tidigare men vi har också en del nya på programmet. Vi hoppas verkligen att publiken kommer så att vi kan köra en ny festival nästa år.

Hur mycket publik hoppas ni är på plats under jazzdagarn­a?

– Jag hoppas på 600 till 700 personer per kväll, men jag är en ständig optimist. 400 till 500 kanske är mer rimligt, och då är jag nöjd, säger Freddy Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden