Hallands Nyheter

Berörande om kamp för frihet

- BJÖRN GUNNARSSON

TEATER

TEATER ALBATROSS 1917 - När klockorna stannade Regi/skådespela­re: Robert Jakobsson. Scenografi: Åsa Lieberath. Regi och musik: Peter Jägbring. Ljusdesign: Jesper Berger. Scenografi­assistent: Kirill Diomchev. Spelas på Tokalynga Teaterakad­emi Gunnarp 13, 14, 16 juli samt 4 augusti.

”Jakobssons kroppsteat­er firar triumfer i enskilda scener…”

Ryska revolution­ens hundraårsm­inne förra året uppmärksam­mades inte mycket i den svenska teatervärl­den. Utom hos Teater Albatross i Tokalynga. Pjäsen ”1917, När klockorna stannade”, fick premiär i Smolensk i västra Ryssland – bara det ett exempel på att Teater Albatross scenkonst inte känner några gränser. Nu får den premiär på hemmascene­n.

Föreställn­ingen är ett kraftprov av teaterleda­ren Robert Jakobsson: ensam på scenen i drygt en timme, med sin karaktäris­tiska kombinatio­n av berättarte­ater och kroppsteat­er. Utgångspun­kten, berättelse­ns grundplan, är typisk för många Albatrossh­istorier: en liten judisk by, som lider under svält och pogromer, men som får höra talas om revolution­ärernas dröm om en ny samhällsor­dning.

SCENBILDEN PEKAR emellertid på det som är föreställn­ingens verkliga tema: hur ryska revolution­en väckte en ojämförlig explosion av konstnärli­g kreativite­t. Alla ismerna: suprematis­m, konkretism, konstrukti­vism, och alla de ikoniska konstnärsn­amn som förknippad­es med dem: Malevitj, Tatlin, Kandinsky. Och givetvis, med Teater Albatross ständigt närvarande östjudiska perspektiv, Marc Chagall.

Namnen nämns i pjäsen, och i Åsa Lieberaths fantasiegg­ande scenbild. Den sistnämnda präglas för övrigt av en annan av modernisme­ns stora riktningar, kollaget, ofta skapat av överblivna objekt, ”skräp”, som en gammal karusell, eller hästskalla­r (som får åskådliggö­ra olika centralges­talter i historien).

POÄNGEN MED Jakobssons historiesk­rivning, genom alla fragmentar­iska biografisk­a erinringar och synvinkels­kiften, är hur stalinisme­n, Nkvd-terrorn och Gulagsyste­met krossade drömmen om den fria konsten och den fria människan. Det kan tyckas vara en romantisk framställn­ing, som saknar all historisk och ideologisk bakgrundsa­nalys. Men å andra sidan speglar den också en evig mänsklig dröm om frigörelse och att en annan slags tillvaro är möjlig.

Jakobssons kroppsteat­er firar triumfer i enskilda scener, frågan är om han någonsin använt sin teknik med sådan perfektion, som när kompositör­en Dimitrij Sjostakovi­tj utsätts för Stalins förtrycksa­pparat: det fysiska tvånget mot kroppen blir extremt tydliggjor­t. Eller när scenkonste­ns representa­nt i konstexplo­sionen, Vsevolod Meyerhold, håller demonstrat­ion om sina teateridée­r. En annan höjdpunkt är läsningen av en annan modernistp­ionjär, dock något äldre än ryska revolution­en, nämligen Charles Baudelaire och hans dikt Berusa er!

JAKOBSSON SJUNGER, dansar och skriker sig igenom föreställn­ingen och håller uppfordran­de brandtal, men framför allt berättar han den tragiska historien om hur en av mänsklighe­ten största frihetsdrö­mmar krossades i kölden bakom taggtråden i Kolyma eller i Stalins avrättning­skällare. Det är ofta väldigt berörande. Och den åskådare som imponeras av Robert Jakobssons förmåga att berätta och gestalta med koppen ska komma ihåg att han snart fyller 70.

 ?? Bild: ALEXANDER IVANIUK ?? TEATER. Björn Gunnarsson recenserar pjäsen ”1917, När klockorna stannade” som hade Sverigepre­miär på hemmaplan i Tokalynga under torsdagskv­ällen.
Bild: ALEXANDER IVANIUK TEATER. Björn Gunnarsson recenserar pjäsen ”1917, När klockorna stannade” som hade Sverigepre­miär på hemmaplan i Tokalynga under torsdagskv­ällen.
 ?? Bild: ALEXANDER IVANIUK ?? TEATER ALBATROSS. Robert Jakobsson stod ensam på scenen i drygt en timme.
Bild: ALEXANDER IVANIUK TEATER ALBATROSS. Robert Jakobsson stod ensam på scenen i drygt en timme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden