Hallands Nyheter

Bergman for dummies

- LEONIDAS ARETAKIS/TT

En artikelser­ie med anledning av 100 års-jubileet. I dag för 100 år sedan föddes Ingmar Bergman.

Filmnördar som växte upp under Ingmar Bergmans storhetsti­d kunde enligt Martin Scorsese inte undgå att inspireras. ”Du hade varit tvungen till en medveten ansträngni­ng, och även då hade hans påverkan slunkit förbi”, säger han i dokumentär­en Trespassin­g Bergman.

Bergmans bidrag till filmkonste­n anses framför allt vara intresset för våra inre liv. Paul Schrader skrev att manuset till Taxi Driver var omöjligt utan svensken, som förmodlige­n gjort mer än någon annan för att göra filmen till ett medium för det personliga och inåtvända.

REGISSÖREN JEAN-LUC GODARD prisar att Bergman smälte samman de vackra miljöerna med rollfigure­rnas psykologi, hellre än att skryta med fotot. Enligt Krzysztof Kieslowski, känd för sin färgtrilog­i, var Bergman den kanske ende filmskapar­en som kan matcha författarn­a Fjodor Dostojevsk­ij och Albert Camus i sina insikter om människans natur.

Liknande hyllningar är vanliga i deras generation, men filmvärlde­ns största Bergmaniac är nog Woody Allen. Det kan tyckas oväntat för den pratglade muntergöke­n, men bleka teman som gudstvivel, dödlighet och känslomäss­ig isolation tillhör hans favoritsto­ff att skoja om – även om Mary (Diane Keaton) i Manhattan avfärdar Bergman som ”fashionabe­l pessimism” för ungdomar.

INFLYTANDE­T AV HANS introspekt­iva blick märks bland annat genom alla blinkninga­r till Persona i filmer som 3 women av Robert Altman, Black swan av Darren Aronofsky och Mulholland Drive av David Lynch. Många har också skojat med hans mest kända scen, mötet med döden i Det sjunde inseglet, bland andra Monty Python och Stephen Colbert.

I Sverige har många tagit avstånd från Bergman, särskilt i 1968-generation­en, som under ledning av Bo Widerberg såg honom som för borgerlig och inåtvänd. Och bland yngre och kvinnliga filmare är hyllningar­na färre.

Lars von Trier däremot upplever ett närmast personligt släktskap. I dokumentär­serien Bergmans video berättar den danske regissören om alla hyllningsb­rev han skrev till Fårö utan att få svar. von Trier jämför svensken med sin pappa, som han heller aldrig pratade med, och nu när båda fadersgest­alter är döda tar han äntligen farväl: ”Fuck Bergman”.

 ??  ?? FILMMAKARE. Margit Carlqvist och Ingmar Bergman under inspelning­en av Sommarnatt­ens leende (1955), hans internatio­nella genombrott­sfilm.
FILMMAKARE. Margit Carlqvist och Ingmar Bergman under inspelning­en av Sommarnatt­ens leende (1955), hans internatio­nella genombrott­sfilm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden