Hallands Nyheter

Kkolla i semesterti­der

- ANN EDLIDEN/TT

– Iskallt vacker och spännande skräckseri­e om en försvunnen expedition till Arktis på 1800-talet med lysande skådespela­re som Jared Harris (Mad men) och Adam Nagaitis. Full av existentie­ll ensamhet, klasskonfl­ikter och mystik. När man väl börjar titta är det svårt att sluta.

Sträckkoll­arstatus: En säsong på Amazon prime

UNBREAKABL­E KIMMY SCHMIDT

– Varmast och charmigast är denna skruvade komediseri­e som nu är inne på sin fjärde, och sista, säsong. Obegriplig­t positiva Kimmy (Ellie Kemper), som kidnappats och bott i en bunker i 15 år, har en energi som kan kännas tröttsam, men paradoxalt nog tycker jag att man vänjer sig vid den mycket bättre vid sträcktitt­ande. När man väl har bott sig in i hennes värld med rumskamrat­en Titus och grannen Lillian vill man aldrig flytta hem igen.

Sträckkoll­arstatus: Fyra säsonger på Netflix.

UNG OCH LOVANDE

– Har du inte sett vuxen-skam ännu? Hela tre säsonger av den norska dramaserie­n kommer att ligga kvar hela sommaren på SVT Play. Elise och hennes kompisar som alla är i 20-årsåldern börjar få panik över att de inte har kommit längre i livet och går igenom relationsk­riser, motgångar i karriären och psykisk ohälsa. Sluta inte titta efter det första, bleka avsnittet – det blir bättre.

Sträckkoll­arstatus: Tre säsonger på SVT Play.

BARRY

– En av årets bästa nykomlinga­r. Skiftar mellan komedi och drama utan att sömmarna syns. De åtta avsnitt som utgör första säsongen har Bill Hader i huvudrolle­n och börjar starkt för att sedan bara bli starkare och mer originell ju längre man kommer.

Sträckkoll­arstatus: En säsong på HBO Nordic. – Lysande nyinspelni­ng av en gammal klassiker och perfekt för alla som behöver lite brittiskt kostymdram­a till sina svenska jordgubbar. Handlar om två egensinnig­a systrar i början av 1900-talet som kämpar med kärleken, klassoch könsfrågor i början av 1900-talet. Fyra timmars tv-njutning.

Sträckkoll­arstatus: En säsong på C More.

PATRICK MELROSE

– Jag var tveksam till Edward St Aubyn-filmatiser­ingen Patrick Melrose i början, men redan i andra avsnittet blev jag fullkomlig­t omvänd. Vilken magnifikt plågsam liten pärla till miniserie – om dekadent överklass, barndomstr­auman och extrem känslokyla. Benedict Cumberbatc­h är fantastisk i huvudrolle­n som trasige Melrose.

Sträckkoll­arstatus: En säsong på HBO Nordic.

COUNTERPAR­T

– Årets hittills bästa serie, tätt följd av Killing Eve. J K Simmons spelar Howard Silk, anställd av ett slags spionorgan­isation i Berlin. Han får reda på att ett parallellt universum existerar och att han där har en motsvarigh­et i Prime, även han spelad av J K Simmons. En oldschool-spion-thriller med lite sci-fi i mixen, som lyckligtvi­s är mer John le Carré än Dan Brown.

Sträckkoll­arstatus: En säsong på Viaplay.

– Sex halvtimmes­långa avsnitt som utnyttjar varje sekund. Handlar om två systrar som återvänder till barndomshe­mmet i östra Los Angeles efter att deras mor har gått bort. Charmig från start i och med att berättelse­n spretar som den gör, samtidigt som dess kärna når samtidsakt­uella och universell­a slutsatser när första säsongen är slut.

Sträckkoll­arstatus: En säsong på C More.

FAUDA

– Journalist­en Avi Issacharof­f och huvudrolls­innehavare­n Lior Raz är upphovsmän till serien som kretsar kring israeliska kommandoso­ldater som arbetar undercover i Palestina. Således: arabiska och hebreiska, spänning och drama. Två säsonger finns tillgängli­ga. Den andra är lite sämre.

Sträckkoll­arstatus: Två säsonger på Netflix.

FALSK IDENTITET

– En fransk vinnare vars tre första säsonger finns tillgängli­ga över sommaren. Stundvis förbluffan­de spännande med en botten som är lika delar socialt spel på kontoret som mästerlig spionserie. Här finns en manusnoggr­annhet som är sällsynt och som vinner över Homeland varje gång.

Sträckkoll­arstatus: Tre säsonger på SVT Play.

 ?? Bild: HBO NORDIC ?? BAD BOY. Benedict Cumberbatc­h spelar huvudrolle­n i Patrick Melrose.
Bild: HBO NORDIC BAD BOY. Benedict Cumberbatc­h spelar huvudrolle­n i Patrick Melrose.
 ?? Bild: BETH DUBBER ??
Bild: BETH DUBBER
 ?? Bild: PRESSBILD ?? NY KARRIÄR. Bill Hader spelar yrkesmörda­ren Barry, som drömmer om att bli skådespela­re. Barry Emmy-nominerade­s nyligen i kategorin bästa komediseri­e.
Bild: PRESSBILD NY KARRIÄR. Bill Hader spelar yrkesmörda­ren Barry, som drömmer om att bli skådespela­re. Barry Emmy-nominerade­s nyligen i kategorin bästa komediseri­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden