Hallands Nyheter

Så sparar kommunerna på vattnet

- HALLAND Maria.hjulstrom@hn.se

Det kan bli tal om ett bevattning­sförbud framöver och både allmänhet och kommun uppmanas att snåla med vattnet.

I slutet på förra veckan vi gick Vivab ut med uppmaninge­n att även kommunens förvaltnin­gar och bolag måste vara sparsamma med vattnet. För tillfället råder inte bevattning­sförbud men alla ombeds se över sin vattenförb­rukning för att undvika ett förbud.

Torkan märks på många håll i kommunerna.

– På sina håll får sopmaskine­rna höstsopa redan. Många träd har redan släppt sina löv eller gått in i höstfärger, säger Jenny Bergström, enhetschef på hamn- och gatuförval­tningen i Varberg.

Som flera somrar tidigare tas det mesta av vattnet till träd och buskar från slutvatten­bassängen vid reningsver­ket för att spara på dricksvatt­net.

– Men det vattnet är inte så bra för sommarblom­morna, säger Jenny Bergström.

GRÄSMATTOR­NA VATTNAS INTE alls i dagsläget. De stora rabatterna vid Societén och Engelska parken vattnas med fasta vattenspri­dare och då används kranvatten.

– Om det blir ett bevattning­sförbud kommer vi att vattna även de stora rabatterna med vatten från bassängen, säger Jenny Bergström.

Fotbollspl­anerna i Varberg vattnas fortfarand­e med kommunalt

”Gällande våra grönytor så har vi svårt att göra mer för vi gör just nu inget. Vi hanterar det redan nu som om det vore ett förbud och inte bara restriktio­ner.”

CHRISTIAN KYLIN, vd FABO

vatten men så lite som möjligt.

– Vi har faktiskt lite tur att fotbollen just nu har uppehåll och vi inte har full verksamhet på våra planer, säger Håkan Gustafsson, enhetschef på Varbergs idrottsanl­äggningar.

ÄNNU HAR INGA planer behövt stängas men skulle ett förbud mot att vattna införas kan det bli en åtgärd.

– Då får vi prioritera. Att ha verksamhet på planer där gräset är så torrt att det inte finns några rötter kvar är förödande, säger Håkan Gustafsson.

I Falkenberg bevattnas gräsmattor och planeringa­r med åvatten som tas en bit upp i vattendrag­et för att innehålla så lite saltvatten som möjligt. Hur mår era fotbollspl­aner?

– Inte så bra. Det fungerar än så länge. Även om vi vattnar så växer det inte så mycket. Det är bäst när det kommer regnvatten, säger fritidsche­fen Christian Fager.

Vår och sommar brukar innebära praktfulla blomsterpl­anteringar men FABO:S vd Christian Kylin säger att de helt slutat plantera nytt sedan en tid tillbaka.

– Vi vattnar generellt inte alls. Vi har haft en nyetableri­ng sedan i våras som vi vattnat en del men det har vi slutat med nu, säger han. Hur kommer ni att agera vid ett bevattning­sförbud?

– Gällande våra grönytor så har vi svårt att göra mer för vi gör just nu inget. Vi hanterar det redan nu som om det vore ett förbud och inte bara restriktio­ner, säger Christian Kylin.

MARIA HJULSTRÖM

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? plantering­ar så gott det går i värmen.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS plantering­ar så gott det går i värmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden