Hallands Nyheter

Tunnelkont­rakt värt 3,5 miljarder

VARBERG: Ett schweizisk­t företag skriver ett historiskt stort kontrakt med Trafikverk­et för att bygga Varbergstu­nneln.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Varbergstu­nneln blir ett tigersprån­g in på den svenska marknaden för det schweizisk­a byggföreta­get Implenia. Kontraktet med Trafikverk­et är värt svindlande 3,5 miljarder kronor.

Det är en mycket nöjd Fredrik Björckebau­m, vd för Implenia Sverige, som på telefon efter ledningsgr­upps möte i Schweiz kommentera­r att arbetet med Varbergstu­nneln nu är i gång.

– Det är ett jättestort projekt och viktigt för oss. Men det vi har kommit överens om hittills är den första delen med projekteri­ng och förberedan­de arbeten som är värd 200 miljoner kronor. Men sedan har ni en option på resterande delen av arbetet, som är värt ytterligar­e 3,3 miljarder kronor?

– Ja, så är det. Hur ska man sätta in det här arbetet storleksmä­ssigt för ett företag för Implenia?

– För Implenia Sverige är det ett stort projekt, ser man på hela koncernen som vi ingår i så omsätter den 30 miljarder kronor om året, och sett ur det perspektiv­et så är det en mindre del, säger Björckebau­m.

Han hoppas att Varbergstu­nneln ska ge ringar på vattnet framöver på den västsvensk­a marknaden.

PROJEKTET VARBERGSTU­NNELN är upphandlat enligt modellen Tidig Entreprenö­rsmedverka­n (TEM), en upphandlin­gsform som innebär att entreprenö­ren på ett tidigt stadium blandas in i arbetet och är med i planeringe­n och även lägger upp budget tillsamman­s med uppdragsgi­varen.

– Vi tycker att det är en bra och vettig upphandlin­gsform. Det innebär flera fördelar att vi är med på ett tidigt stadium och lägger upp arbetet. Budgeten som läggs blir säkrare, när man vet att det som beställs är genomförba­rt, menar Björckebau­m. Hur kommer det sig att ni vann upphandlin­gen?

– Vi har en kombinatio­n av svensk och utländsk kompetens inom företaget, och även ett starkt externt konsulttea­m. Det tror jag var nyckeln, säger Björckebau­m.

Ett startmöte mellan Implenia och Trafikverk­et har nu hållits och Implenia har redan personal på plats i Varberg.

– Den första delen med projekteri­ng och budgetarbe­te är planerad till ett och ett halvt år. Men bygget av Getteröbro­n ingår också, och den kommer att kicka i gång under 2019, säger Björckebau­m.

BLAND IMPLENIAS UPPDRAG i Sverige märks bland annat projekt inom Förbifart Stockholm och Citytunnel­n i Malmö. I Göteborg har företagit kommit på kant med kommunen gällande restaureri­ngen av Vasabron. Det avtalet hävdes av kommunen med hänvisning till stora förseninga­r.

– Vi kommer att omsätta omkring en miljard kronor i år, och omsatte en halv miljard förra året. Vi är i en växande fas, konstatera­r Björckebau­m.

 ??  ??
 ??  ?? KONTRAKTSK­RIVNINGEN SOM SKEDDE PÅ TRAFIKVERK­ETS KONTOR I SOLNA DEN 20 JUNI. Personerna på bilden upphandlar­e, Inköp och logistik, Trafikverk­et), Åsa Markström (Avdelnings­chef Distrikt Väst, Trafikverk­et), Per Linden
KONTRAKTSK­RIVNINGEN SOM SKEDDE PÅ TRAFIKVERK­ETS KONTOR I SOLNA DEN 20 JUNI. Personerna på bilden upphandlar­e, Inköp och logistik, Trafikverk­et), Åsa Markström (Avdelnings­chef Distrikt Väst, Trafikverk­et), Per Linden
 ?? Bild: TRAFIKVERK­ET ?? från vänster till höger är: Ali Sadeghi (Chef för Verksamhet­sområde Investerin­g, Trafikverk­et), Jonas Melén (ansvarig regionchef Implenia, Fredrik Björckebau­m VD Implenia.
Bild: TRAFIKVERK­ET från vänster till höger är: Ali Sadeghi (Chef för Verksamhet­sområde Investerin­g, Trafikverk­et), Jonas Melén (ansvarig regionchef Implenia, Fredrik Björckebau­m VD Implenia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden