Hallands Nyheter

Akut läge för bönder

VARBERG: DE KAN TVINGAS SKJUTA SINA KOR

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Per-johan Nilsson från Rolfstorp är en av många bönder som lider av torkan. Han kan tvingas skjuta sina kor om det inte kommer regn. ”Det är ju fruktansvä­rt psykiskt”, säger han.

Läget är akut och om det inte kommer regn inom 14 dagar så kan Per-johan Nilsson få skicka djuren till nödslakt. I värsta fall tvingas de skjuta av djuren själva.

– Det är ju fruktansvä­rt psykiskt, det är som att behöva skjuta sin hund. Men vad ska man göra? Vi kan inte låta dem svälta ihjäl, säger Per-johan Nilsson samtidigt som han hoppas och tror att det inte ska behöva bli så illa.

I helgen rapportera­de HN om att Halland är det län som drabbats värst i torkan.

Och nu vittnar flera bönder om krisläget, en av dem är Per-johan Nilsson i Rolfstorp.

Han och sambon Linnéa Herlöv har tillsamman­s ett 20-tal amkor plus kalvar och tjurar på gården som de driver vid sidan av sina heltidsjob­b.

Gården ligger i Rolfstorp, en bra bit inåt landet. Här har torkan gått hårt åt skörden och betesmarke­rna.

– På den här marken brukar korna inte gå, men betesmarke­n är så torr att det inte finns något bete kvar, säger Per- Johan och pekar mot slätten nedanför boningshus­et där kvigorna står, tillsamman­s med tjuren Bamse och flera kalvar.

– Nu går korna till och med ned för att ta vass, det väljer de inte i första taget. Så det betyder att de är hungriga, säger Linnéa Herlöv.

GÅRDEN HAR GÅTT i arv inom familjen och senast man upplevde torka var sommaren 1992.

Men på den tiden hade man inte samma verksamhet som de har här idag. Och därför drabbades de inte lika hårt.

– Tidsmässig­t så skulle jag ha slagit gräset nu, men det har ju bara växt några centimeter, säger Perjohan Nilsson. Egentligen skulle gräset, vid den här tiden på året, vara en meter högt och grönt. Färgerna på ängen går i stället i olika nyanser av brunt.

– Vi har nästan bara sand och grusjord här vilket gör att det blir extra torrt, berättar han och ger samtidigt sina grannar en eloge.

– De som bor runtomkrin­g har varit fantastisk­a och hört av sig om de har gräs vi kan slå, säger han.

TOTALT HAR MAN fått ihop lite över 200 balar. En siffra som hade behövt dubblas för att säkra foder över vintern.

Men redan om två veckor kan familjen tvingas ta bete från lagret om inte regnet kommer.

– Kan inte korna beta fritt nu under sommaren och vi får ta från lagret kommer det inte finnas någon mat till vintern, säger Per-johan Nilsson.

Han var ute i god tid i år och anmälde några av sina djur till slakteriet redan i vecka fem. Men det är lång kötid och de kommer att hämta korna först runt vecka 46.

– Vi hade tur, anmäler man djuren nu så skulle jag gissa att de kommer och hämtar dem först nästa sommar, säger han.

Som HN tidigare skrivit om så erbjuder nu Varbergs kommun lantbrukar­na att slå gräs på marker som ägs av kommunen men inte används. Det tycker Linnéa och Per-johan är bra. Samtidigt finns det stora risker.

– Vi har själva ett fält som ligger precis ut med 153:an, där får jag gå och plocka burkar och plast som folk slänger ut från sina bilar. Hamnar det i fodret kan djuren dö av det i stället, säger han och påpekar att man inte vet vad som kan finnas på de marker kommunen tillhandah­åller.

– Det blir lite av ett moment 22. Slår vi inte gräs vi blir erbjudna så kan korna dö av svält, och slår vi gräs från osäkra marker så kan de dö av skräp som hamnat i fodret, säger Per-johan Nilsson.

”Kan inte korna beta fritt nu under sommaren och vi får ta från lagret kommer det inte finnas någon mat till vintern” PER-JOHAN NILSSON

bonde i Rolfstorp

– DET ÄR krisläge, folk förstår inte att det här drabbar alla, säger Linnéa Herlöv och syftar till den större bilden som hon befarar kan leda till matbrist.

– Det låter kanske dramatiskt men om vi inte har någon mat till djuren, så finns det antagligen inget vete eller råg till mjöl heller, säger hon.

 ?? Bild: LOVE HJORT ?? PROBLEM. Nästa vecka var det tänkt att slå gräset, men här finns inget att slå. Per- Johan Nilsson måttar hur högt gräset egentligen skulle ha stått om inte torkan kommit.
Bild: LOVE HJORT PROBLEM. Nästa vecka var det tänkt att slå gräset, men här finns inget att slå. Per- Johan Nilsson måttar hur högt gräset egentligen skulle ha stått om inte torkan kommit.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden