Hallands Nyheter

Ann Kristin Hvalgren drabbades av celiaki. Nu driver hon Kullagårde­ns glutenfria stenugnsba­geri.

VEDDIGE: ANN KRISTIN FLYTTADE TILL HALLAND OCH STARTADE EGET

- LISBETH HEDBERG

Utan celiaki inget bageri. När Ann Kristin Hvalgren för fyra år sedan fick diagnosen celiaki, eller gluteninto­lerans, var det mycket som fick ändras i hennes liv. Nya matvanor och slut med jobbpendli­ng till Göteborg.

Ann Kristin Hvalgren har nu snart levt halva sitt liv i Sverige. Hon flyttade hit som 25-åring, men innan dess hade hon hunnit föda fyra barn hemma i Norge.

– Jag var tidig vet du, säger hon och skrattar.

MESTA TIDEN I SVERIGE har hon bott i Göteborg, senast i Brunnsbo på Hisingen. Men sedan åtta år är hon hallänning bosatt på en gård utanför Veddige.

– Jag var ganska nyskild och på konferens med jobbet i Varberg – och inte alls beredd på att träffa någon ny, säger hon. Men så satt han där på puben, och så blev det.

– För två år sen gifte vi oss, och det kändes helt rätt.

Trots alla år i storstan trivs hon på landet. – Jag är uppvuxen mycket mer lantligt än så här, säger hon och ler.

ANN KRISTIN HAR i stort sett hela livet gått med smärtor i magen, och fått springa på toa titt som tätt.

– För mig var detta helt normalt. Och att gå och lägga mig direkt efter jobbet klockan sex och sova fram till morgonen blev också normalt.

Men det var inte normalt, och när hon till sist uppsökte vårdcentra­len för sina besvär fick hon efter ett blodprov besked att hon nog led av gluteninto­lerans. Sedan följde en mer noggrann utredning på sjukhuset.

– Sedan tog det tre-fyra månader med helt ändrade matvanor innan jag blev pigg igen. Nu måste jag vara glutenfri livslångt, en enda smula av gluten kan rasera det jag byggt upp, säger hon.

Efter diagnosen har mycket hemma i köket ändrats. Hon och maken Bengt har bland annat varsin skärbräda och varsin smörbytta för att undvika missöden.

– Bengt är spannmålsb­onde och odlar allt jag inte tål. Men han stöttar och hjälper mig, och följer gärna med ut på mässor om jobbet här hemma tillåter.

DET VAR INTE bara celiakidia­gnosen som fick Ann Kristin att börja tänka i banorna att starta bageri. I källaren i huset byggt 1930 fanns en sedan länge oanvänd vedeldad bakugn.

– Utan den hade jag nog aldrig kommit igång.

Efter ett år av provbaknin­g med många misslyckad­e bröd i soppåsen, startade hon för tre år sedan sitt bageri i liten skala. Där bakar hon sina bröd och kakor på rena naturligt glutenfria mjölsorter gjorda på bovete, råris, majs, och på tef och durra som är två olika sorters gräs.

Första tiden hade hon kvar sin heltidstjä­nst på färdtjänst­en i Göteborg, och efter nedtrappni­ng i etapper sa hon sedan upp sig för att bli bagare på heltid.

– Det går bättre och bättre med bageriet. Jag har nu många stora och små butiker och restaurang­er runt om i Halland och Göteborg som kunder.

Speciellt roligt tycker Ann Kristin det är med Reko-ring, en mötesplats för små lokala producente­r och deras konsumente­r. Varannan vecka står hon med bakluckan fylld av beställda bröd på parkeringa­r i Varberg och Falkenberg.

– Det är verkligen givande att möta konsumente­rna så direkt.

ANN KRISTIN HAR sett fram emot den 4 juli då hon öppnade sitt sommarkafé, mitt i idyllen bland blommor och hönor hemma på gården. Hon har också redan nu viss förväntan inför att i oktober få börja baka sina populära pepparkako­r igen.

– Förra årets produktion på 5 000 pepparkako­r fick jag sälja i januari och februari då jag hastigt blev akut sjuk och fick läggas in på sjukhus i november – oturligt nog samma dag som jag skulle packa bilen för att åka till julmarknad på Wapnö gård utanför Halmstad.

 ??  ??
 ?? Bild: LISBETH HEDBERG ?? SADLADE OM. Ann Kristin Hvalgren slutade sitt jobb på hemtjänste­n i Göteborg för att bli bagare på heltid.
Bild: LISBETH HEDBERG SADLADE OM. Ann Kristin Hvalgren slutade sitt jobb på hemtjänste­n i Göteborg för att bli bagare på heltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden