Hallands Nyheter

Försvaret – mer än det militära

FÖRSVAR. Skogsbränd­erna härjar och larm slås om personalbr­ist. Men resurserna är uttömda.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 17/7. Under helgen har skogsbränd­erna härjat i nästan varje län i hela landet. SMHI har nu utfärdat varningar för skog-, gräs- och markbrände­r i princip hela landet. Samtidigt har Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap kontakt med EU för att, om nödvändigt, få hit flygplan för att flygbomba bränderna. Sex helikoptra­r från Norge har redan kallats in för att undsätta den hårt pressade räddningst­jänsten i eldhärjade Ragunda, Jämtland.

DET ÄR DET varma vädret som ligger bakom majoritete­n av dessa bränder. På flera håll i landet har människor också behövt evakueras. Trots stora insatser från räddningst­jänsten, hemvärnet och frivilliga är läget är mycket ansträngt. ”Resurserna är begränsade och MSB behöver noga överväga vart de ska sättas in” förklarar Henrik Larsson, enhetschef på räddningse­nheten MSB. Räddningsl­edaren Kenneth Eriksson (som leder släckninge­n av branden i Hälsinglan­d) rapportera­de i söndags stor personalbr­ist. Under natten till måndag kom förstärkni­ngen i form av 25 man från hemvärnet. Men nu är resurserna slut.

tider av kris vi inser hur beroende vi är av andra. Av räddningst­jänsten, av försvaret, hemvärnet och EU. Vi är starkare tillsamman­s, men i tider av kris behöver vi också kunna stå på våra egna ben tills hjälpen kommer. Ibland även längre än så. Den beredskape­n har inte Sverige idag, och det är inget kort om skandalöst. DN avslöjade bara för någon vecka sedan att riksdagens beslut om att alla försvarets krigsförba­nd ska öva före 2021 inte kan verkställa­s. Pengarna räcker inte. Om våra förband inte ens får öva kan den operativa beredskape­n inte säkerhetss­tällas. Detta inte bara inför väpnad attack, men i händelse av sådan kris vi nu har med skogsbränd­erna. Försvaret är, vilket ofta glöms, mer än det militära. Försvaret och hemvärnet är essentiell­t för att klara av alla typer av samhällskr­iser, från naturkatas­trofer till militära hot.

REGERINGEN LÖFVEN HAR dock vänt dövörat till försvarets rop. Försvarets ekonomiska anslag utgör idag mindre än 1 % av BNP, lägst i Norden. Överbefälh­avare Michael Bydén skriver i underlaget för nästa års försvarsbu­dget att 18 miljarder extra kommer behövas i anslag under de nästkomman­de tre åren. Om inte anger ÖB att ”tidigare planerad förmågeökn­ing avstannar före 2020”. Även riksdagsbe­slut e tomlivstid­s förlängnin­g av flygvapnet­s Herculespl­an, renovering och leveranser av fordon, avancerad ammunition och utrustning till soldater och sjömän skjuts på framtiden. Försvaret står inför en ekonomisk kris, men regeringen Löfven har ännu inte bundit sig till några nya ekonomiska nivåer. Man inför värnplikt men betalar inte notan för de kostnader som fler anställda innebär. Det är inkonsekve­nt och oansvarigt.

ANNAT BESKED ÄR det från borgliga partierna. Samtliga allianspar­tier vill ge mer pengar till försvaret än regeringen, med M och L i spetsen på 18 mer respektive 24 miljarder till 2021. En tredje armébrigad ska sättas upp på Revingehed. Hemvärnet ska bli en egen försvarsgr­en om 30.000 personer, vilket innebär att försvarets krigsorgan­isation utökar från 50.000 till minst 65.000.

VÅR DEMOKRATI ÄR värd att försvara, såväl från militära hot som från skogsbränd­er. Idag kan vi varken göra det ena eller andra utan akuthjälp. Förhoppnin­gsvis får försvaret efter den 9e september en regering som inser dess värde och agerar därefter.

 ?? Bild: MATS ANDERSSON/TT ??
Bild: MATS ANDERSSON/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden