Hallands Nyheter

Bostadsbri­sten, ett hinder för klassresan

- ELIN LARSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Att så pass många väljer att studera vidare är glädjande. Högre studier ska vara lättillgän­gligt för var och en, men Sverige har många problem med sin högre utbildning och orterna den bedrivs i. Enligt Sveriges Förenade Studentkår­ers årliga bostadsrap­port tar det minst en termin, men oftast längre tid, att få en bostad i tre av fyra studentstä­der. Värst är det i de största studentstä­derna. Alternativ­en blir dyra och oftast osäkra andrahands­kontrakt för den som önskar påbörja högre studier och inte har möjlighet att bo kvar hemma. Bostadsmar­knaden ska inte vara en faktor att behöva ta hänsyn till vid val av studieort. Det ska snarare vara val av program, och kvalitet på universite­tet eller högskolan, men så ser tyvärr inte verklighet­en ut.

SVERIGE HAR MÅNGA problem med sin bostadsmar­knad. Det drabbar främst låginkomst­tagare eller de utan eget kapital som inte har möjlighet att köpa en egen bostad, utan måste förlita sig på den allmänna bostadskön. Studenter ingår oftast i båda dessa grupper. Bristen på bostäder ska inte vara det som avgör var man väljer att studera. När bostadsbri­sten spiller över även på mindre studentort­er blir katastrofe­n total.

ATT KUNNA STUDERA vidare möjliggör en klassresa. Att kunna ta del av en högre utbildning var tidigare otänkbart för någon generation sedan. Men det möjliggör även för många att kunna flytta hemifrån och påbörja ett eget vuxenliv. Bostadsbri­sten tvingar många att se över var de vill studera och om det är ekonomiskt möjligt att studera i en stad där man tvingas hanka sig fram på dyra andrahands­kontrakt som slukar Csn-lånet. Lägg även till stressen över att det inte är ett eget kontrakt och att oftast ofrivillig­t tvingas flytta mer än en gång under sina studieår.

DEN SLAPPHET SVENSKA politiker visar mot bostadsmar­knaden är respektlös mot alla de studenter som väljer att flytta till en ny stad för att studera. Det byggs för lite på grund av krångliga regleringa­r med långa ö verklagnin­gs processer. Även om och närde t byggs så är det oftast för dyrt för studenter. Sverige behöver fler billiga bostäder där den som lever på lån och bidrag också har råd att bo. Nybyggda ettor med månadskost­nader som matchar ens inkomst är inte hållbart. Politiker måste våga mer när det kommer till bostadsmar­knaden så vi kommer ifrån år av lättja inom bostadspol­itiken. Mer mark måste upplåtas till kommuner, markägare och byggherrar och processen för att bygga måste bli kortare och mindre invecklad och därigenom billigare.

ALLA DE STUDENTER som nu funderar på om de ska påbörja sin drömutbild­ning ska inte hindras av bostadsmar­knaden. Det är ovärdigt ett land som Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden