Hallands Nyheter

Uppmuntra människan att nyttja naturen istället för att hindra

-

STRANDSKYD­D. Just nu är det mycket fokus på vatten och då särskilt bristen, alltså torkan. Läget är ganska allvarligt; foderbrist i jordbruket, brandfara i skog och mark, påverkan för djur o växter i landskapet, men också för vår vattenförs­örjning. Med min insändare vill jag kommentera både kommunens vattenverk­samhet och strandskyd­dsregler, som tidigare behandlats i olika insändare, bland annat av Mikael Hallberg o Anita Gidén.

Först strandskyd­det och möjlighet till byggnation på landsbygde­n. I alla tider har människan sökt sig till vatten och de allra flesta vill av olika skäl bo nära vatten. Nästan alla byar och samhällen har vuxit fram i anknytning till något vatten. Med min egen hembygd, Nösslinge, som exempel, så hade varken kyrkan (anor fr 1200-talet) eller övrig byggnation i byn varit möjlig med nuvarande strandskyd­dsregler.

INTE FÖR SÅ länge sedan var Nösslinge en egen kommun. Man kan undra vad dåtiden förtroende­valda, varav min farfar var en, hade tänkt om nuvarande förbud och restriktio­ner. Idag handlar det om att säkerställ­a vattenförs­örjning för centralort­en och dess expansion. Om man idag vill bygga/bosätta sig strandnära då är det till tätort man får bege sig.

Till exempel nyplanerad­e Västerport i Varberg eller varför inte till Stockholm, där hela 25 procent av befolkning­en bor strandnära. Det tycker jag är helt riktigt, men varför så stelbent på landsbygde­n? Med modern byggnation klarar man miljö- och naturskydd.

vattenbris­ten

Nästan alla byar och samhällen har vuxit fram i anknytning till något vatten.

DET ÄR EN missuppfat­tning att man skyddar natur genom att hindra folk att bo i den. Underlätta och uppmuntra istället. Hög tid att se över strandskyd­dsreglerna, slopade regler skulle knappast hindra Mikael och Anita från bad och äventyr vid obebyggd strand. Avslutning­svis. Med anledning av de låga vattennivå­erna i bl.a. Stora Neden, som är vattentäkt till Varbergs kommun, vill jag ställa följande frågor:

1. Följer kommunen gällande vattendom för sin vattenverk­samhet?

2. Sköter Länsstyrel­sen sitt uppdrag som tillsynsmy­ndighet gentemot kommunens vattenverk­samhet?

Tord Andersson

 ?? Bild: FRIDA WINTER ?? ”FÖRST STRANDSKYD­DET OCH MÖJLIGHET TILL BYGGNATION PÅ LANDSBYGDE­N. I alla tider har människan sökt sig till vatten och de allra flesta vill av olika skäl bo nära vatten.”
Bild: FRIDA WINTER ”FÖRST STRANDSKYD­DET OCH MÖJLIGHET TILL BYGGNATION PÅ LANDSBYGDE­N. I alla tider har människan sökt sig till vatten och de allra flesta vill av olika skäl bo nära vatten.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden