Hallands Nyheter

Historiskt kontrakt för Trafikverk­et

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

– Förutsatt att optionen löses ut så är detta ett av Trafikverk­ets största enskilda kontrakt någonsin. Det konstatera­r Per Rydberg, projektled­are för Varbergstu­nneln.

Inför upphandlin­gen av tunnelproj­ektet i Varberg stod Trafikverk­et inför flera tänkbara lösningar. Man hade kunnat dela upp projektet i olika delar, och upphandlat var och ett för sig.

– Men nu landade alltså i att vi upphandlar hela projektet i ett enda paket. Det har både för- och nackdelar, men vi anser att fördelarna överväger. I det här projektet finns väldigt många delar och gränssnitt. På det här sättet får vi en stor aktör med muskler och finansiell styrka som håller samman alltihop. Inte minst är det viktigt med planeringe­n eftersom detta ska genomföras mitt inne i en stad, säger Trafikverk­ets projektled­are Per Rydberg.

Den upphandlin­gsform som Trafikverk­et har valt att använda sig av kallas ”TEM”, vilket står för tidig entreprenö­rsmedverka­n. Det är en relativt ny upphandlin­gsform som innebär att entreprenö­ren är med och utformar detaljerna i projektet och även är med när budgeten utarbetas.

– Vi har bara använt den här upphandlin­gsformen i ett par projekt i Västlänken i Göteborg tidigare. Den bygger på att det ska finnas ett stort förtroende mellan parterna och den ställer stora krav på oss som beställare , säger Per Rydberg.

Han är noga med att påpeka att det inte finns någon garanti för att man löser ut optionen för resterande del av projektet.

– Det är naturligtv­is avsikten att det ska bli så. Men det bygger på att vi kommer överens med Implenia om en budget för projektet och hur det ska genomföras. Tanken är i så fall att lösa ut optionen och dra i gång nästa fas i månadsskif­tet oktober/november 2019, säger Rydberg.

Han menar att det var ganska jämnt skägg mellan de tre företag som fanns med i slutfasen av upphandlin­gen. Till slut stod det mellan Implenia, Veidekke och ett konsortium bestående av Skanska och Vinci.

– Det var väldigt jämnt och jag tror säkert att de andra intressent­erna också hade kunna genomföra det här projektet på ett bra sätt. Det var små marginaler som gjorde att det föll ut till Implenias fördel. Prismässig­t var alternativ­en ganska lika, men Implenia hade en något bättre genomföran­destrategi som vi ser det, säger Rydberg.

Tanken är att tunneln ska vara klar för trafik år 2024. Redan under 2019 påbörjas arbetet med den nya Getteröbro­n, som måste bli högre än den nuvarande eftersom den del av järnvägen som kommer att löpa ovan jord också måste höjas (detta för att gardera sig inför framtida höjningar av havsvatten­nivån).

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? PROJEKTLED­ARE. Per Rydberg är den som håller i trådarna för Trafikverk­ets räkning när det gäller Varbergstu­nneln.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV PROJEKTLED­ARE. Per Rydberg är den som håller i trådarna för Trafikverk­ets räkning när det gäller Varbergstu­nneln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden