Hallands Nyheter

Ett halvår med seniorkort­et

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Sedan januari har varbergare över 75 år erbjudits gratis bussresor under vissa tider på dygnet. Nu har resultatet från det första halvåret kommit.

Frågan har dragits i långbänk med start 2010, då opposition­srådet Jana Nilsson (S) lämnade in en motion om gratis buss för pensionäre­r. I årets budget satsade alliansen och MP tre miljoner kronor för att alla över 75 år ska få fria bussresor.

Dealen med Hallandstr­afiken blev att kommunen betalar för det antal resor som faktiskt nyttjas, dock högst 2,9 miljoner.

Av de drygt 6 300 personer i Varberg som är över 75 år har nästan hälften hämtat ut ett seniorkort. De har gjort i snitt ungefär 10 resor var, vilket motsvarar en kostnad för kommunen på 931 000 kronor första halvåret.

Om det fortsätter på samma vis blir prislappen alltså dryga två miljoner för hela 2018.

–Det är intressant att veta hur det har använts och det visade sig att upplägget var ekonomiskt fördelakti­gt. Det blir ett bra underlag för att fortsätta diskussion­en med Hallandstr­afiken, tycker kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M). Hälften har nyttjat kortet, är det bra eller dåligt?

–Klart vi ser att så många som möjligt ska åka buss, men samtidigt vill vi inte betala för fler än som faktiskt gör det.

Många upplever det som rörigt att det ser så olika ut mellan de halländska kommunerna, enligt Stenkil.

– Vi har lyft frågan i kommunbere­dningen, där alla Hallands kommuner är med, om att vi är intressera­de av ett enhetligt system, säger hon.

Jana Nilsson är positiv till att det äntligen kommit i gång.

– Det känns som att många har nappat på detta. Det är efterlängt­at, men även av fler än de som inte har möjlighete­n, säger han.

I opposition­ens budgetförs­lag avsattes pengar för gratis buss, fast från och med 65 år och uppåt. Nilsson tycker fortfarand­e att den åldersgrän­sen är att föredra.

– Vi är beredda att satsa pengar för en 65-årsgräns, men det är viktigare att vi får till en överenskom­melse med de andra Hallandsko­mmunerna. Då förutsätte­r jag att det blir minst 70 år eftersom Halmstad har det.

Resultatet från kommunbere­dningens utredning om detta kommer i höst.

 ?? Bild: DANIEL MOLUND ?? KOLLEKTIVT. Nästan hälften av alla som är 75+ har hämtat ut ett seniorkort under det första halvåret.
Bild: DANIEL MOLUND KOLLEKTIVT. Nästan hälften av alla som är 75+ har hämtat ut ett seniorkort under det första halvåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden