Hallands Nyheter

Torkan är ett hot mot musslorna

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Torkan hotar stormusslo­rna i Halland. Under tisdagen räddades 700 stora och allmänna dammusslor ur Fylleån.

Per Ingvarsson, vattenvård­singenjör, var ute med Elisabeth Thysell från Länsstyrel­sen i Halland för att leta efter flodpärlmu­sslor. När de fick ett tips från närboende om ett vattendrag i Fylleån där stora dammusslor hamnat på torra land bestämde de sig för att tänka om.

–NÄR VI kom till bäcken och såg hur det såg ut bestämde vi oss för att genomföra en snabb räddningsa­ktion. Torkan påverkar vattendrag­en och är det för lite vatten riskerar många musslor att dö. Musslorna är inte beredda på de här extra variatione­rna i vattenflöd­et, de sitter nedgrävda och om vattnet då plötsligt försvinner är de fast säger Per Ingvarsson.

”Det var tur att vi kom när vi gjorde.”

PER INGVARSSON

Under några intensiva timmar lyckades Per Ingvarsson och Elisabeth Thysell tillsamman­s med de närboende rädda cirka 200 stora dammusslor och cirka 500 allmänna dammusslor.

– Det var tur att vi kom när vi gjorde, hade vi kommit några dagar senare hade de nog redan varit döda, säger Per Ingvarsson.

ELISABETH THYSELL ARBETAR med åtgärdspro­gram för hotade arter på Länsstyrel­sen i Halland. Hon menar på att Fylleån är en ny fyndplats för den stora dammusslan.

– Även om stormussla­n inte är en rödlistad art så finns den bara i fem vattendrag i Halland sedan tidigare och är därmed inte speciell vanlig, säger Elisabeth Thysell.

Förutom de 700 musslor som räddades plockades även cirka 300 skal av döda musslor upp. Skalen ska nu rengöras och skickas till Naturhisto­riska riksmuseet där de sparas och kontroller­as.

 ??  ?? RÄDDADES. Hundratals stora dammmusslo­r räddades i Fylleån.
RÄDDADES. Hundratals stora dammmusslo­r räddades i Fylleån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden