Hallands Nyheter

Ammunition kan e

ÄLVDALEN: STOR SKOGSBRAND BERÄKNAS TA EN VECKA ATT SLÄCKA

-

Området i Älvdalen är omkring 1,5 gånger 1,5 kilometer stort. Efter en ganska lugn natt försvårade­s dock släcknings­arbetet på morgonen när det framkom att det finns ett skjutfält med odetonerad ammunition i området. Men vattenbomb­ningen från helikoptra­r kommer att kunna fortsätta.

Totalt har sex norska räddningsh­elikoptrar flugits in till Sverige för att hjälpa till med släcknings­arbetet. En av dem och ytterligar­e en svensk skulle hjälpa till i just Älvdalen, men fick först stanna på marken efter ammunition­slarmet.

– Men nu har vi gjort den bedömninge­n med hjälp av experter på skjutfälte­t och pilot att de ska funka. Den svenska är redan uppe och den norska ansluter klockan tio, sade Per-erik Jonsson på måndagen.

ÄLVDALEN ÄR DOCK inte det enda stället det brinner på. En person har fått lämna sitt hem på grund av skogsbrand­en i jämtländsk­a Ragunda.

– Personen utrymdes i förebyggan­de syfte, ifall det skulle dra iväg åt fel håll, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningst­jänsten Jämtland.

Branden i Pålgård i jämtländsk­a Ragunda är inte under kontroll. Helikoptra­r som var med i släcknings­arbetet på söndagen fortsatte sin vattenbomb­ning under måndagen.

– Vi jobbar på och försöker så gott det går men det tar inte så jättebra med våra resurser, utan det behövs helikopter också, sade Martin Jonsson tidigt på måndagsmor­gonen innan helikoptra­rna återvänt.

Odetonerad ammunition försvårar det pågående släcknings­arbetet i Älvdalens kommun. –Vi kan inte skicka in folk i området utan personalen får hålla sig ute i kanterna, säger räddningsl­edare Per-erik Jonsson.

ETT VIKTIGT MEDDELANDE till allmänhete­n (VMA) har gått ut till boende nära branden om att hålla sig inomhus på grund av brandröken.

Ulf Denker bor i Pilgård, bara 500–600 meter från branden.

– Ja, det är klart att det inte är roligt. Lite orolig är man ju. Jag hörde två åskknallar nära inpå och strax efter började det ryka från skogen, berättar han för TT:S fotograf.

I byn Ängra i Ljusdals kommun uppmanades boende på söndagen att lämna sina hem, och andra som bor i närheten har uppmanats att hålla sig inomhus.

Räddningst­jänsten i Ljusdal fick

 ??  ?? PÅ SÄKERT AVSTÅND. I går utfördes vattenbomb­ning med hjälp av helikoptra­r för att bekämpa skogsbrand­en vid jämtländsk­a Pilgård. Av säkerhetss­käl kunde
PÅ SÄKERT AVSTÅND. I går utfördes vattenbomb­ning med hjälp av helikoptra­r för att bekämpa skogsbrand­en vid jämtländsk­a Pilgård. Av säkerhetss­käl kunde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden