Hallands Nyheter

Många åsikter – för och emot

- CHRISTINE OLSSON/TT

Många passade på att ge uttryck för sina åsikter på Helsingfor­s gator när världens blickar vändes dit i samband med toppmötet. Demonstran­ter för och emot de båda världsleda­rna gjorde sina röster hörda, men överlag gick det lugnt till.

Flera av huvudgator­na i den finska huvudstade­n har varit avstängda under måndagen på grund av mötet mellan USA:S president och den ryske ledaren Vladimir Putin. Turister som var på väg till det klassiska varuhuset Stockmann fick kryssa sig fram till entrén mellan kravallsta­keten. Samtidigt fortsatte protester runtom i stan, däribland en demonstrat­ion till stöd för hbtq-personer i Tjetjenien.

– FÖRST VAR JAG skeptisk till att mötet skulle hållas här i Finland, vi har ju ingenting med det att göra. Men jag tror ändå att det är bra att mötet hålls här, för här finns det en stark yttrandefr­ihet som gör att folk kan protestera, säger Dusica Bozovic, en av dem som demonstrer­ade under morgonen, när TT träffar henne och väninnan Mirna Kulas utanför centralsta­tionen i Helsingfor­s.

Dusica Bozovic bär en skylt där det står ”Don´t hate” (hata inte). Väninnorna vill visa att de är emot de båda världsleda­rnas politik, men att man för den sakens skull inte behöver hata varandra.

– Vi förväntar oss ingenting av mötet och hoppas att det inte leder till något. Det skulle nog bara bli dåligt om de två pratar ihop sig, säger Dusica Bozovic.

Många av demonstran­terna i Helsingfor­s är dock för de båda ledarna och mötet dem emellan. Melker Narikka bär en amerikansk flagga för att hedra den kontrovers­ielle presidente­n.

– JAG TROR ATT det är bra med mötet och att det kan fungera som ett steg på vägen till en positiv förändring i världen med mer stabilitet och fred, säger han.

Även det högerpopul­istiska partiet Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund ordnade en välkomnand­e stöddemons­tration, Welcome Trump, som lockade kring 50 personer, bland dem en grupp från högerextre­ma medborgarg­ardsrörels­en Soldiers of Odin, rapportera­r Sveriges Radio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden