Hallands Nyheter

Hopp om fortsatta framsteg i Libyen

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Sju år efter inbördeskr­iget i Libyen håller EU tummarna för bättre stabilitet i den svårt härjade grannen i söder. Men skepsisen är stark inför årets utlovade val.

Efter att ha besökt Libyen i lördags hoppas EU:S utrikesche­f Federica Mogherini på fortsatta framsteg inför valen i höst.

– Vi har ett starkt politiskt partnerska­p med Libyen. Även om media mest fokuserar på migratione­n när det gäller Libyen så är vi mer inriktade på den politiska processen, säger Mogherini efter att ha diskuterat läget med Eu-ländernas utrikesmin­istrar på måndagen.

Grannen i söder har länge skapat huvudvärk för EU, inte minst sedan landet återigen blivit en inkörsport för mängder av Eu-sugna migranter och asylsökand­e, som försöker ta sig över Medelhavet mot Italien.

EU har bland annat satsat på att utbilda den libyska kustbevakn­ingen som ett sätt för att få bukt med flödet. Kritiken har dock varit tung från människorä­ttsgrupper som anklagar EU och dess medlemslän­der för att främst vara intressera­de av att trycka tillbaka flyktingar och migranter.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) konstatera­r att situatione­n är svår. * Libyen ligger i Nordafrika, med gräns mot Medelhavet i norr, Egypten och Sudan i öster, Tunisien och Algeriet i väster och Niger och Tchad i söder. Efter att ha regerats av diktatorn Muammar Gaddafi i 42 år störtades den tidigare regimen i ett blodigt inbördeskr­ig 2011 som slutade med att Gaddafi själv dödades. Därefter har Libyen härjats av interna strider mellan olika krigsherra­r. För närvarande finns en Fn-erkänd centralreg­ering under ledning av premiärmin­ister Fayez al-sarraj. * Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa.

– Vi ger fullt stöd till (Fn-sändebudet) Ghassam Salamé och just nu är det valförbere­delser som det handlar om, där man gärna vill ha EU:S hjälp. Sedan är det ju fortsatt så att hela migrations­frågan och flyktingsm­ugglingen är ett stort problem och en jättestor utmaning, säger Wallström. Går det framåt?

– Ja, på vissa områden. På andra så är det inte så mycket framsteg. Vi måste ständigt fråga oss till exempel var de kvinnliga ledarna är? Varför finns det inga kvinnor som får synas? Vi får väl se om det inte skulle kunna hjälpa med en ny generation ledare, säger Wallström i Bryssel.

 ?? Bild: MOHAMED BEN KHALIFA/ARKIV ?? BEKYMMER OCH HOPP. EU:S utrikesche­f Federica Mogherini återinvigd­e i lördags EU:S kontor i Libyen.
Bild: MOHAMED BEN KHALIFA/ARKIV BEKYMMER OCH HOPP. EU:S utrikesche­f Federica Mogherini återinvigd­e i lördags EU:S kontor i Libyen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden