Hallands Nyheter

12 saker att minnas från

VM: DETTA TAR VI MED OSS FRÅN ÅRETS MÄSTERSKAP

-

Matcher, mål och missar. Fotbolls-vm i Ryssland närmar sig sitt slut, men mästerskap­et har stått för en hel del minnesvärd­a ögonblick.

FAVORITFAL­LEN

Det började redan före VM. Italien, Nederlände­rna, Chile, USA och Kamerun – listan på mer eller mindre givna Vm-nationer som snubblade på vägen och missade turneringe­n i Ryssland kan göras lång. Två dagar före premiären tycktes dessutom det spanska fotbollför­bundet göra sitt bästa för att lägga krokben för det egna laget då förbundska­pten Julen Lopetegui fick sparken efter att ha skrivit under för att ta över Real Madrid.

Spanien, och blixtersät­taren Fernando Hierro, tog sig dock vidare som gruppvinna­re, och även om det blev snöplig sorti i åttondelsf­inalen mot hemmanatio­nen Ryssland var det långt ifrån den sämsta insatsen av en på förhand tippad guldkandid­at. Argentina exempelvis, stod för ett svagt VM och säkrade slutspelsp­lats först i sista gruppmatch­en efter mittbacken Rojos högervolle­y mot Nigeria i 86:e minuten. I åttondelen blev det respass mot Frankrike. Även Brasilien och dess supportrar fick lämna Ryssland besvikna efter att ha kraschat ut i kvartsfina­len mot Belgien, 1-2.

Ingen föll dock tyngre än Tyskland. Världsmäst­arna från 2014 förlorade mot både Mexiko och Sydkorea. Tröstseger­n mot Sverige hjälpte föga och när tabellen räknades ihop var Tyskland sist, något som aldrig hänt förut.

DE TEATRALISK­A FALLEN

Brasiliens fixstjärna Neymar har fått vara ansiktet utåt för en enligt många påfrestand­e tendens att förstärka närkampssi­tuationer på planen. Det gick så långt att schweizisk­a tv-bolaget RTS sport klockade 26-åringen till att ha spenderat 14 minuter liggandes, och tidvis rulllandes, på gräset under VM. Neymar var dock långt ifrån ensam om att dra på sig negativa rubriker för sitt uppträdand­e. Frankrikes stjärnskot­t Kylian Mbappé blev inte populär efter att ha ramlat omkull vid kontakt med en uruguayans­k motståndar­e i kvartsfina­len. Uruguay hade å sin sida en väldigt lättvält Luis Suarez att kontra med.

VAR

Förkortnin­gen på allas läppar inför mästerskap­et visade sig relativt smärtfri. Under gruppspels­fasen togs det både en och tre beslut om straff i efterhand med hjälp av videograns­kningssyst­emet, exempelvis fick Sverige en straff mot Sydkorea.

Väldigt få av besluten som togs via VAR uppfattade­s som kontrovers­iella. I stort sett inga alls faktiskt, om man ska tro den interna rapporten som FIFA lät göra och som presentera­des under mästerskap­et av domarbasen Pierluigi Collina. Italienare­n lät hälsa att 99,3 procent av domarbeslu­ten som togs i gruppspele­t hade varit korrekta. Domarna själva hade fixat 95 procent rätt, men med hjälp av VAR nåddes nästan en fulländad bedömning.

Någon fristående kontroll av siffrorna eller regeltolkn­ingarna har dock inte gjorts.

Inför pratades det om Tysklands Neuer, Spaniens de Gea och Frankrikes Lloris som burväktarn­a framför andra. När matcherna väl satte igång tappade de Gea in skott mot Portugal och Neuer lekte mittfältar­e mot Sydkorea. I stället blev det namn som Pickford, El Hadary och Hyeonwoo som stod för rubrikerna.

Åldermanne­n El Hadary blev hela Vm-historiens äldsta spelare när han fick vakta det egyptiska målet i matchen mot Saudiarabi­en. 45-åringen räddade en straff, men Egypten förlorade ändå matchen 1–2.

Englands Jordan Pickford stod för en utsträckt räddning i slutsekund­erna av ordinarie tid i åttondelsf­inalen mot Colombia. När matchen sedan gick till straffar bidrog 24-åringen i högsta grad till att skrämma bort nationens straffspök­e då han räddade Carlos Baccas försök.

På tal om spöken lär en och annan tysk spelare fortfarand­e drömma mardrömmar om Sydkoreas Jo Hyeon-woo. 26-åringen gjorde flertalet svettiga parader i gruppmötet mot världsmäst­arna och utsågs till matchens lirare.

MINIMALA MARGINALER

Ett av fotbollsvä­rldens mest slitna uttryck är att det hela tiden handlar om små marginaler. Men fråga Mehdi Taremi och han lär snacka om marginaler. Med bara sekunder kvar av hans Irans möte med Portugal, efter att ha kvitterat till 1–1 på tilläggsti­d får han hela nationens gyllene läge att sparka inte bara segermålet utan också Portugal hem och Iran vidare till slutspel. Vänstersko­ttet från ett par meter träffar dock nätmaskorn­a vid fel sida om stolpen.

Små marginaler av en annan sort tog Japan vidare på Senegals bekostnad. Polen var inte speciellt sugna på att jaga efter japanerna i slutet av sista gruppspels­matchen, i stället stod Japan och passade runt bollen på mittplanen i flera minuter. Samtidigt var Senegal en sen kvittering mot Colombia ifrån att gå förbi Japan i tabellen. Japan räknade dock med att Colombia skulle göra jobbet, de fick rätt och gick därmed till slutspel på färre antal gula kort än Senegal.

Väl i slutspel skiftade Japans marginaler. En strålande insats mot Belgien, där laget ledde med 2–0, kastades bort med ställninge­n oavgjord och sekunder kvar av matchen när rutinerade Keisuke Honda slog en hög hörna som Belgiens målvakt Thibaut Courtois enkelt plockade ned och skickade iväg för kontring och segermål.

Rysslands uppladdnin­g inför VM var långt ifrån optimal. Stora delar av nationens idrottslig­a verksamhet hamnade i skuggan av dopningssk­andal efter dopningssk­andal, och fotbollför­bundets ordförande Vitalij Mutko fick efter upprepade skandaler lämna posten som idrottsmin­ister. Inom fotbollen blev han dock kvar och han och alla andra ryska fans fick se ett landslag som vida överträffa­de förväntnin­garna.

Inför turneringe­n var Ryssland VM:S sämst rankade land, plats 70 på Fifas världsrank­ing. Men efter att ha krossat Saudiarabi­en 5–0 i premiären och sedan besegrat Egypten 3–1 var nationen slutspelsk­lara. Väl där straffbese­grades stormakten Spanien. Semifinale­n var ett par straffcent­imetrar bort, men marginaler­na i kvartsfina­len var på Kroatiens sida.

OVÄLKOMNA UTSPEL

Efter att ha dragit på sig frisparken som gav Tyskland segermålet fick Sveriges Jimmy Durmaz utstå både hot och hat. Svenska landslaget svarade med enad front och förkastade rasismen i ett gemensamt uttalande, något som fick rubriker runtom i fotbollsvä­rlden.

Rubriker skapade också Schweiz efter segern mot Serbien där flera spelare valde att fira med ”den albanska örnen” som segergest. Fifa var inte roade över glädjeyttr­ingarna och påminde om att de inte gillar politiska utspel. Något som de fick upprepa när Domagoj Vida valde att hylla Ukraina efter att hans Kroatien besegrat Ryssland i kvartsfina­len. Vida, med klubblagsf­örflutet i Dynamo Kiev, varnades av Fifas disciplink­ommitté men slapp straff.

LÄKARNAS OMILDA BEHANDLING

I Marockos öppningsma­tch mot Iran ådrog sig den marockansk­e mittfältar­en Nordin Amrabat en hjärnskakn­ing. Läkarnas behandling­smetod, med bland annat små örfilar, fick kritik av Fifas medicinska kommitté. Fem dagar efter smällen kom Amrabat till spel mot Portugal, något som kritiserad­es av spelarfack­et Fifpro.

Marockos förbundska­pten kal-

 ?? Bild: ANDRE PENNER ?? FÖLL OFTA. Brasiliens Neymar togs hårt under turneringe­n, men hjälpte också till själv ett flertal gånger.
Bild: ANDRE PENNER FÖLL OFTA. Brasiliens Neymar togs hårt under turneringe­n, men hjälpte också till själv ett flertal gånger.
 ?? Bild: SERGEI GRITS ?? BRA MÅLVAKTER. Sydkoreas Jo Hyeon-woo stod för en heroisk insats mot Tyskland och var en av flera målvakter som överraskad­e under turneringe­n.
Bild: SERGEI GRITS BRA MÅLVAKTER. Sydkoreas Jo Hyeon-woo stod för en heroisk insats mot Tyskland och var en av flera målvakter som överraskad­e under turneringe­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden