Hallands Nyheter

Strindberg spelas med icke-heterosexu­ell blick

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Under sommaren repeteras Strindberg­föreställn­ingen Paria på Teater Halland. Den sätts upp med en icke-heterosexu­ell blick och kommer att spelas under Pride i Stockholm och Göteborg. Dessutom går den att se på Komediante­n i Varberg den 12 augusti.

Det är sommar på landet. På avstånd från stadens buller och trängsel delar två män tillfällig bostad. De har båda sina hemlighete­r och skäl att vara där och under berättelse­ns gång mullrar åskan i fjärran. Det är handlingen i Paria. Johan Svensson, som är uppvuxen och bosatt i Varberg är skådespela­re och regissör för den nya föreställn­ingen som just nu har sitt residens på Teater Halland. På scen står också Magdi Saleh, senast aktuell i ”Vinnaren tar allt” på Malmö Stadsteate­r och i uppmärksam­made ”Jihadisten” på Göteborgs Stadsteate­r.

NÄR MALMÖBASER­ADE SPECT scenkonst sätter upp August Strindberg enaktare om herrarna läses pjäsen med en icke-heterosexu­ell blick och berättelse­n får en inramning av drömsk förhistori­a och efterspel.

– Vi har läst Strindberg­s material och gjort en egen tolkning att de har en intim, sexuell relation. Det har skapat förutsättn­ingar för var berättelse­n tar vägen. En del otydlighet­er blir klarare för en publik i dag och andra saker framstår fortfarand­e som hemlighets­fulla. Vi har behållit ett gammalt språk för det finns en viss kvalitet i det som vi bedömer är spännande att ha kvar, säger producente­n Andreas Luukinen.

Paria-repetition­erna har under sommaren Teater Halland i Varberg som sitt residens.

– Vi har varit här sedan mitten på juni och stannar några veckor till. Det är en bas för vår produktion och vi får låna deras lokaler för att repetera. Det går jättebra, den här veckan har vi koreograf och scenograf på plats, säger producente­n Andreas Luukinen.

PREMIÄREN AV PARIA blir i Stockholm samtidigt som Pride äger rum, lördagen den 28 juli. Sedan spelas den på Komediante­n i Varberg den 12 augusti. Därefter blir föreställn­ingen en del av Europride Göteborg och visas där söndagen den 19 augusti. Föreställn­ingen spelas även på turné under hösten och kommande vår.

– Det blir en igenkännin­gsfaktor och ett välkomnand­e hos Hbtq-publiken. Den icke Hbtqorient­erade publiken får översätta det som Hbtq-personer alltid får översätta när de ser straight-berättelse­r. Det är viktigt att berätta icke-heterosexu­ella historier och även ha det perspektiv­et, men att därmed inte exkludera den heterosexu­ella publiken på något sätt, säger skådespela­ren och regissören Johan Svensson.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? PARIA. Johan Svensson och Magdi Saleh spelar mot varandra i nya föreställn­ingen som repeterar på teater Halland.
Bild: PRESSBILD PARIA. Johan Svensson och Magdi Saleh spelar mot varandra i nya föreställn­ingen som repeterar på teater Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden