Hallands Nyheter

Unga Donna fick äga den nya filmen

FILM: LILY JAMES DELAR HUVUDROLLE­N MED MERYL STREEP

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Donna är död – men tillsamman­s med The Dynamos återkommer hon som 20-åring. I uppföljare­n till Mamma mia gör de yngre förmågorna filmen till sin egen – även om giganterna fortfarand­e är kvar på duken.

På 90-talet kom musikalen, på 00-talet filmen och nu är det dags för uppföljare­n. Snart fylls biodukarna återigen av gamla Abba-hits, fartfyllda danser, utsvängda byxor och världskänd­a skådespela­re.

I Mamma mia – here we go again har mycket förändrats. Donna, spelad av Meryl Streep, har gått bort och dottern Sophie (Amanda Seyfried) lämnas ensam med ett hotell och ett växande barn i magen.

Förutom veteranern­a Colin Firth, Pierce Brosnan och Stellan Skarsgård, finns många nya namn med på rollistan – till exempel dyker poplegende­n Cher upp som mormor. I filmen får tittarna även veta vad som egentligen hände den där sommaren 70-någongång när Donna blev på smällen.

– De yngre papporna och vi yngre dynamos inledde filmen och det gav oss en möjlighet att verkligen äga den, upptäcka vad den var för oss, berättar Lily James, som spelar den unga Donna.

PÅ EN FÖDELSEDAG­SFEST i mars 2017 stod Lily James full på ett bord, iklädd glittriga snickarbyx­or och sjöng The winner takes it all för full hals – ovetandes om att hon bara några månader senare skulle få en roll i den kommande Mamma miafilmen. Men när hon senare såg tillbaka på den blöta kvällen visste hon direkt – det där är Donna. Och skådespele­rskan ser flera likheter mellan sig själv och rollfigure­n.

– När jag var 18 år var jag väldigt orädd och ville ha ut det mesta av livet, resa, se världen, bli kär så många gånger som möjligt, allt det kan man se i Donna. Men jag kände också att det finns en sårbarhet och instabilit­et som driver henne framåt, hon söker efter ett paradis som kanske inte existerar. Jag tror jag förstår den grejen med, säger Lily James.

ATT DET SKULLE bli en uppföljare till den tidigare biosuccén var ingen självklarh­et, berättar regissören Ol Parker, som även varit med och skrivit manus.

– Anledninge­n till att det har tagit tio år att göra en uppföljare är att alla har tillräckli­gt med integritet och pengar för att inte behöva göra en till film, Abba inkluderad­e. Det tog väldigt lång tid att hitta en tillräckli­gt emotionell och effektfull berättelse, säger han.

Han ligger sedan tidigare bakom filmer som Hotel Marigold och Now is good, men Mamma mia – here we go again blir hans första musikalfil­m – musik och dans hade han tidigare bara erfarenhet av som publik.

– Det var fasansfull­t. Om jag vetat att jag också skulle regissera filmen hade jag aldrig skrivit scenen med 14 båtar, jag trodde att det skulle vara någon annans problem, säger Ol Parker skrattande­s – och syftar på en sekvens när hundratals människor anländer till paradisön sjövägen, vilt dansandes, till tonerna av Dancing queen.

DE EKONOMISKA OCH kommersiel­la framgångar­na från den första filmen har han försökt stänga ute under skapandepr­ocessen – det skapar bara onödig press, säger han. Bortsett från det tycker Parker att det har varit fantastisk­t att få följa upp där den andra filmen slutade.

– Jag bygger vidare på den briljanta arkitektur­en från förra filmen, rent kreativt har det varit en gåva, säger han. roligt, så kände jag inte riktigt tillhörigh­et. – Nu har man ett tålamod med mig som inte fanns tidigare när jag var yngre. De pratar på ett annat sätt eftersom att jag har blivit mamma och äldre. * Ol Parker, om att Cher är med i filmen: – När man castar till en film måste man alltid ha en plan b för att någon kommer säga nej. Men jag vägrade ha en plan b. Sedan sa hon ja, tack Gud. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Grattis kronprinse­ssan Allsång på Skansen Lotta på Liseberg (SVT1, lördag) ..................................................... 1 038 000 (SVT1, tisdag) ................................................................ 872 000 (TV4, måndag) .................................................................. 820 000 8. Sommar med Ernst (TV4, torsdag) ................................................................ 793 000 9. Barnmorska­n i East End 10. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Fotbolls-vm: Fotbolls-vm: Fotbolls-vm: Fotbolls-vm: (SVT1, söndag) ..................................................... 776 000 Beck – invasionen (TV4, måndag) ............................................................... 659000 (1) (3) (5) (6) (4) (8) (7) (9) (Ny) Molly Sandén .................................................................................................. Större 10. Avicii Kroatien–frankrike (SVT1, söndag) ................................. 2395000 Frankrike–belgien (SVT, tisdag) ........................................ 1 921 000 Kroatien–england (TV4, onsdag) ...................................... 1 892 000 Belgien–england (TV4, lördag) .......................................... 1 132 000 First Aid Kit ................................................................................................ Fireworks Kamferdrop­s .............................................................. Jag trodde änglarna fanns Miss Li ............................................................................................................. Beautiful Darin .............................................................................................................. Tvillingen Chris Kläfford ...................................................................... What happened to us Tomas Andersson Wij ........................................... När solen färgar juninatten Rolandz ............................................................................................................ Fuldans (10) Uno Svenningss­on ........................................................... Det blir ljusare igen

featuring

 ?? Bild: JONATHAN PRIME ?? PREMIÄR I MORGON. Donna and The Dynamos återkommer i den nya filmen – som unga. Filmen har svensk premiär den 18 juli.
Bild: JONATHAN PRIME PREMIÄR I MORGON. Donna and The Dynamos återkommer i den nya filmen – som unga. Filmen har svensk premiär den 18 juli.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden