Hallands Nyheter

Halland förskonat från skogsbränd­er

NYHETER: Halland är ett av tre län som inte drabbats av större skogsbränd­er i torkan. En ren tillfällig­het, tror räddningst­jänsten.

- MICAEL THERNSTRÖM mt@hallandspo­sten.se

Prognosen visar att den svenska skörden kommer att bli den sämsta sedan 1992 – och krisen kommer att slå särskilt hårt mot det halländska lantbruket.

”Jag vill inte låta som en klagande bonde – men det är bekymmersa­mt. Det är akut brist på djurfoder för alla de djur som äter gräs.”

BIRGIT JÖNSSON,

LRF

Torkan och den extrema värmen under våren och sommaren kommer att innebära låga avkastning­ar på spannmåls- och vallskörde­n.

Lantmännen räknar med en avkastning som är närmare 30 procent lägre än femårssnit­tet. Men för lantbrukar­na i Halland kan avkastning­en i värsta fall bli ännu sämre.

– Nu ska jag inte måla fan på väggen, men jag skulle tro att vi har områden i Halland som är ännu värre. Laholm är värst drabbat och jag vet att vissa räknar med 25 till 30 procent av normal skörd. Sedan finns det de som får mer, men vi kommer få räkna med halverad skörd, säger Birgit Jönsson, verksamhet­sutvecklar­e på Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF).

LANTMÄNNEN RÄKNAR MED att skörden totalt landar på 4,2 miljoner ton vilket är en kraftig minskning jämfört med fjolårets 6,5 miljoner ton. Att skörden förväntas bli långt under genomsnitt­et kommer få ekonomiska konsekvens­er. Inte bara för de drabbade lantbrukar­na utan i slutändan även för konsumente­rna.

– Det kommer att saknas varor på hyllorna i höst. Normalt sett är vi självförsö­rjande på spannmål i Sverige, ibland till och med exporterar vi. Men nu är det är våra kornbodar i södra Sverige som är värst drabbade, de områden som normalt producerar mycket spannmål är riktigt torra. Våra medlemmar är riktigt oroade, säger Birgit Jönsson.

TORKAN INNEBÄR ÄVEN att det börjar bli en allvarlig foderbrist i södra Sverige.

– Jag vill inte låta som en klagande bonde – men det är bekymmersa­mt. Det är akut brist på djurfoder för alla de djur som äter gräs. Det finns inget att tröska, så bönderna tvingas ta av vinterfodr­et. Vi jobbar hårt för att hjälpa varandra, men det kommer att krävas att nationella resurser skjuts till, säger Birgit Jönsson.

Om skörden blir så dålig som Lantmännen och LRF fruktar så innebär det att Sverige tvingas importera spannmål. Problemet är att situatione­n är likadan i hela Östersjöom­rådet.

– DANMARK, NORRA EUROPAS kornbod, är också hårt drabbat. Norra Polen, delar av Baltikum men även Ukraina är också drabbade av torkan, säger Birgit Jönsson.

 ??  ?? BEREDSKAP. Jens Christanss­on stabschef Räddningst­jänsten Väst, berättar om hurman ska göra om man upptäcker en skogsbrand.
BEREDSKAP. Jens Christanss­on stabschef Räddningst­jänsten Väst, berättar om hurman ska göra om man upptäcker en skogsbrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden