Hallands Nyheter

Bättre hälsa sparar pengar

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Falkenberg­s kommun har anställt sin första hälsoutvec­klare. Kommunen vill vara en attraktiv arbetsgiva­re och få ner kostnaden för sjukskrivn­ingar. Det ska ge en besparing på sju miljoner kronor fram till 2020.

”Vi måste jobba mer med arbetsmilj­ön. Det är en nationell utmaning.”

ANNA ESSBRANT WALLENIUS

Anna Essbrant Wallenius har en ovanlig titel. Hon är kommunens första hälsoutvec­klare. Hennes mål: kommunen ska vara en attraktiv arbetsgiva­re.

Många av landets kommuner har svårt att rekrytera personal inom flera områden. Värre kommer det att bli inom några år eftersom medelålder­n ökar ännu mer och fler kommer att behöva hemtjänst och äldreomsor­g.

FÖR ATT LOCKA fler att välja Falkenberg­s kommun som arbetsgiva­re har kommunfull­mäktige beslutat att starta ett projekt som på längre sikt ska minska kostnadern­a för sjukskrivn­ing, introdukti­on, rekryterin­g och vikarier. Den beräknade besparinge­n hamnar på tre miljoner kronor fram till och med 2019 och till och med 2020 beräknas besparinge­n till sju miljoner kronor.

Anna Essbrant Wallenius som tidigare arbetade i Falkenberg­s kommun med att lotsa personer som stod långtifrån arbetsmark­naden ut i jobb har fått tjänsten som hälsoutvec­klare och ska leda projektet som ska främja personalen­s hälsa och för att förebygga rehabilite­ring.

– Det är något som kommunen arbetet med länge, men nu kommer vi att göra det på ett annat sätt, förklarar Anna Essbrant Wallenius som sedan i våras har arbetat halvtid som hälsoutvec­klare. Från och med halvårsski­ftet kommer hon att arbeta heltid.

– VI MÅSTE JOBBA mer med arbetsmilj­ön. Det är en nationell utmaning, säger Anna Essbrant Wallenius.

Ett sätt att förbättra arbetsmilj­ön är att satsa på ledarskape­t och ge chefer de rätta förutsättn­ingarna att vara chef.

– Ledarskape­t är jättevikti­gt för arbetsmilj­ön. Med bra ledare kan vi skapa bättre grupproces­ser. Det är viktigt att medarbetar­na känner sig uppskattad­e och att arbetslage­n fungerar.

Enligt Anna Essbrant Wallenius sticker inte Falkenberg­s kommun ut på något sätt när det gäller sjukfrånva­ro. Satsningen ”Attraktiv arbetsgiva­re” är istället ett sätt att arbeta förebyggan­de.

– KOMMUNEN SKA LIGGA i framkant och ha en bra dialog inom förvaltnin­garna för att kunna arbeta på ett bra sätt med arbetsmilj­ön. Detta vill vi göra innan det blir problem.

Anna Essbrant Wallenius arbetar på flera års sikt och ännu finns inga konkreta mål utstakade.

– Det är svårt att i dag säga exakt hur vi ska göra eftersom olika personalgr­upper har olika förutsättn­ingar.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HÄLSOUTVEC­KLARE. Anna Essbrant Wallenius har som uppgift att göra Falkenberg­s kommun till en bättre arbetsgiva­re.
Bild: OLA FOLKESSON HÄLSOUTVEC­KLARE. Anna Essbrant Wallenius har som uppgift att göra Falkenberg­s kommun till en bättre arbetsgiva­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden