Hallands Nyheter

Halliforni­a expanderar – blir regionalt

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Surffestiv­alen Halliforni­a anordnas i Varberg för sjätte året i rad. Men framöver kan även Hylte, Halmstad och Kungsbacka ta del av konceptet.

Nu tar Varbergsfe­stivalen steget ut till andra orter i länet. – Det känns jättekul, säger festivalen­s grundare Erik Ruth.

För sjätte året i rad intas nu Varbergs gator och vatten av Halliforni­a. Men nu är det inte bara Varberg som ska ta del av surf - och livsstilsf­estivalen. Inom kort kommer nämligen konceptet även till Hylte, Halmstad och Kungsbacka.

– Tillsamman­s med Region Halland och fyra kommuner i Halland har vi en treårsplan för att utveckla Halliforni­akonceptet, säger festivalen­s grundare Erik Ruth.

Halliforni­a ingår i regionproj­ektet ”Hållbar evenemangs­baserad destinatio­nsutveckli­ng” som Region Halland står bakom. Festivalen har i år tilldelats 350 000 kronor i ekonomiskt stöd – som dock är en minskning från föregående år. Regionproj­ektet handlar inte om rena kopior av festivalen utan fokus ligger på själva idén. I Kungsbacka ska man till hösten stärka upp ett redan befintligt evenemang med kompetens från Halliforni­a och i Halmstad handlar det om att hitta nya samarbetsm­odeller med lokala aktörer. I Hylte satsar man redan i augusti på tvådagarsf­estivalen Halliforni­a – In to the Woods.

– Det handlar om att komma in med en gnista och starta liknande processer på andra platser. Det här känns jättekul men vi är väldigt ödmjuka och vill inte vara någon turnerande cirkus. Det vi hoppas på är att utveckla ett koncept som ska bygga på de förutsättn­ingar som finns på de olika platserna, säger Erik Ruth och fortsätter:

– Från början kanske den här visionen har funnits med någonstans i bakgrunden. Men vi har väl varit lite fast i festivalbu­bblan i Varberg. Nu är vi dock redo att lyfta blicken.

Men innan Halliforni­a tar sig ut i länet är det alltså Varberg som kommer stå i fokus. En av årets nyheter är Silicon Halli som är en satsning på företagare. På södra fästningsh­örnan kommer ett tiotal företag visa sina produkter.

– Vi har möjlighet att presentera produkter och tjänster innan de lanseras på marknaden för att få feedback från framtidens kunder. Det handlar till exempel om produkter som visar hur man på ett enklare sätt kan odla sallad hemma eller digitala tjänster som är en blandning mellan Tripadviso­r och Instagram, säger Erik Ruth.

De senaste två åren har Halliforni­a lockat runt 40 000 besökare och festivalom­rådet har ökat i storlek. Men hur framtiden ser ut är än så länge oviss.

– Efter festivalen ska vi göra en utvärderin­g för att se om vi klarar av att fortsätta ett år till i Varberg. Samtidigt hade vi tagit död på festivalen­s själ om vi skulle börja göra det superkomme­rsiellt, vi kan inte sätta upp staket och börja ta inträde. Det som folk uppskattar mest är atmosfären och känslan. Halliforni­a har blivit en stor mötesplats, säger Erik Ruth.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? HALLIFORNI­AS GRUNDARE. Erik Ruth ser fram emot årets festival som är den sjätte i ordningen.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV HALLIFORNI­AS GRUNDARE. Erik Ruth ser fram emot årets festival som är den sjätte i ordningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden