Hallands Nyheter

Utan riktning faller EU i mörker

- LINNEA HYLÉN Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Förra veckans Nato-toppmöte var på alla politikers läppar. Rykten spreds om att USA:S president Donald Trump funderar på att lämna försvarsal­liansen. Det är något som händer just nu i Europa och det kan rent utsagt gå i helt fel riktning. TRUMP SATTE HÅRT mot hårt under toppmötet med sina allianskol­legor. Den första lärdomen vi kan dra är att Trump kräver större europeiskt ansvarstag­ande. Liksom hans handelspol­itik ser han världspoli­tiken som ett nollsummes­pel som USA ska vinna. De europeiska länderna måste stärka sitt försvar nu, och inte om tio år. Två procent av BNP är enligt honom inte en tillräckli­gt hög nivå för varje medlemslan­ds försvarsbu­dget.

TRUMPS RETORIK TOG de europeiska ledarna på sängen. Hans ingångspun­kt är givetvis inte till Europas fördel, och det är minst sagt oroväckand­e att han inte tycks se skillnad på vän och fiende. Emellertid har uppvaknand­et gett spelrum för en fråga som länge gnagt i kanterna: vilken riktning ska den europeiska försvars- och säkerhetsp­olitiken ta i framtiden? Inom EU har det under lång stund gnabbats om samarbetet ska inringas från säkerhetsp­olitik eller hela vägen till försvarsfr­ågan. Om vi i Europa inte vet vad vi vill eller hur vi tänkt göra kommer den transatlan­tiska länken göra föga nytta i praktiken. Att jänkarna efterfråga­r svar på frågan är inte enbart i Trumps intresse, utan även för alla, inklusive Sverige. Den europeiska säkerhets- och försvarspo­litiken är, oavsett idealistis­ka lägesbilde­r från vänsterkan­ten, en angelägen fråga för svensk försvarsfö­rmåga.

DEN SVENSKA DEBATTEN är beklagligt nog kvar i det alliansfri­a önsketänka­ndet, medan den säkerhetsp­olitiska världsordn­ingen håller på att förändras i grunden. De största förlorarna är vi själva som misslyckas att diskutera det långsiktig­t angelägna. Den transatlan­tiska länken har länge agerat status quo, och tagits för given. Men utan näring kan inget leva för evigt. USA:S närvaro har utan tvekan bidragit till europeisk fred och stabilitet. Den avskräcker konfliktly­stna krafter, samtidigt som den utgör tyngsta garant för vår försvarsfö­rmåga och motståndsk­raft. Lyckligtvi­s meddelade Trump att USA tänker stanna i alliansen, men den är aldrig starkare än sin svagaste länk.

TILL SYVENDE OCH sist handlar det om allianslöf­tena är trovärdiga. Om så inte är fallet kommer tröskeln vara låg för krig, inte minst i ett spänt Östersjön. Utifrån ett svenskt perspektiv har vi oavsett medlemskap allt att förlora på ett svagt NATO. Sverige är inte som andra länder, men vi kommer drabbas lika hårt som våra grannar om vi inte förmår lämna en tid som flytt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden